23 september, 2009

Enkeltje afgrond


"Ik heb vergissingen gemaakt, geen fouten." Het zijn de woorden van Maurice Lippens, ooit de hoogste man van Fortis. Een graaf met veel macht en geld.

Iedereen had het de afgelopen week over Prinsjesdag en de kamerdebatten. Opvallend was dat het veelal over de cabareske optredens van kamerleden ging en niet over de inhoud - namelijk dat Nederland niet wordt geregeerd. Het huis der democratie is verworden tot een theater.
Ik gooi het op onmacht. Niemand weet met deze crisis om te gaan.

Ondertussen gebeurde er in de bancaire wereld genoeg om je (als je je een beetje betrokken voelt) ernstig zorgen over te maken. En betrokken voel ik mij nog altijd.

Laat ik, op een simpele manier, het label ABN Amro eens updaten.

2007:
Fortis tast diep in de buidel voor AAB. TE diep, blijkt al snel.
Maar het kwaad is geschied. Uitverkoop van de bank volgt.

2008:
Bankwereld stort in. Wouter Bos grijpt in.
Fortis wordt gesplitst: Nederland en België.
Graaf Lippens sluit zich op doktersadvies in zijn donkere slaapkamer. Hij doet een tukkie terwijl zijn voormalige cliënten fortuinen verliezen. (Wanneer hij wakker wordt is ook zijn portefeuille wat lichter, maar mijns inziens niet licht genoeg.)

Er volgt een "tijdelijke" nationalisatie van AAB/Fortis totdat Bos aandelen met winst kan verkopen aan nieuwe private instellingen/personen.
De minister van financiën wordt door vriend en vijand geroemd. Hij is de redder des financiële vaderlands.

De rust lijkt weergekeerd.

Gerrit Zalm moet de fusie gaan leiden en wordt tot interim bestuursvoorzitter benoemd. De rollen zijn omgedraaid, nu is Wouter Bos zijn baas.

Al snel gonst het van de geruchten. Deutsche Bank lijkt het meest geloofwaardige gerucht. Voor de medewerkers van o.a. HBU breken spannende tijden aan.

2009:
Wouter Bos moet meer financiële injecties toedienen. De Tweede Kamer begint zich te roeren. Het hele jaar blijft het onrustig. De onzekerheid groeit, vooral bij de medewerkers.
Alle ogen zijn gericht op Duitsland.
Twee weken geleden komt dan eindelijk het beslissende woord. Deutsche Bank zegt NEIN tegen HBU, IFN en dertien zakenkantoren. Aan de voorwaarden van oosterburen wordt niet voldaan, vandaar. Slecht nieuws.

Het wordt penibel voor Wouter Bos. Neelie Kroes geeft AAB/Fortis tot 2 oktober om een (andere) gegadigde te vinden, anders gaat de fusie helemaal niet door.

Dat zou dramatisch zijn. Het leeggeroofde AAB kan niet zonder Fortis en single Fortis heeft geen poot om op te staan. De bank glipt dan als droog zand door de vingers en neemt duizenden werknemers mee.

Ik probeer de aanpak van Bos en Zalm te begrijpen.
Hebben ze alleen op DB gegokt?

Speculeerden ze op een vertrek van Neelie Kroes in november van dit jaar? Dachten ze het zo lang te kunnen rekken?
Dan hebben ze zich enorm verkeken op de slimme eurocommissaris.

Twee oktober is nu de deadline. Haalt Bos nog een konijn uit de hoge hoed?

Geen opmerkingen: