22 juli, 2006

De boot gemist

Gisteren belde M. mij op. Ze klonk lichtelijk uitgelaten.
Haar man was met een stapel van zo'n 60 bladzijden VERT-EL-SELS thuisgekomen. Hij had waarschijnlijk het stukje over Jacob willen printen, maar door gewoon de printknop in te drukken ratelde zijn printer een half uur door.
M. heeft een PC, maar wil er niet aan.
Ooit heb ik met haar een cursus gevolgd, doch ze was niet echt geïnteresseerd.
Ze maakt liever haar handen vuil aan en in de tuin, iets waar ik nou weer ongelooflijk de pest aan heb.
Maar omdat P. regelmatig e-mails ontvangt en nieuwtjes je tegenwoordig via internet bereiken, had hij bedacht dat M. mijn brouwsels toch moest lezen.
Dat heeft ze geweten en ook gedaan.
' Morgen komt omroep Zeeland bij P. op kantoor, je moet luisteren hoor. En wijd daar maar eens aandacht aan in je VERT-EL-SELS '.
Ah, een uitzending van(uit) NOVA, schoot mij door het hoofd.
' Hoe laat ?', vroeg ik argwanend.
' Vanaf 8 uur ', antwoordde M.'
'Ik kan niet beloven, dat ik dan al op ben, laat staan wakker genoeg om aandachtig te luisteren '.
Het was een bloedhete avond.
In ons Brouwse huisje moest ik de ramen sluiten vanwege bloeddorstige insecten die het op mij gemunt hadden. Van Peter mag ik geen insecticide gebruiken, omdat hij geen gif wil inademen.
Tijdens mijn nachtelijk surfen langs de politieke sites, stuitte ik op een interview dat Jan Marijnissen gaf aan Penthouse.
Ik heb altijd een hoge pet op gehad van de sympathieke Brabander en zelfs een keer op de S.P. gestemd. Bij mijn weten was dat voor de verkiezing voor het Europees Parlement .
De S.P. nam duidelijk stelling tegen betutteling vanuit Brussel en ik, als anti - Europeaan, kon mij daar goed in vinden.
Ook het voorval met kamervoorzitter Weisglas, ‘effe dimmen’, kon ik wel waarderen.
Maar één antwoord in het interview met Penthouse raakte mij en niet zo'n beetje ook.
Hieronder plaats ik de desbetreffende passage evenals een link naar het hele interview.

Hoe staat u tegenover de ‘War on Terror’?
Terrorisme is iets van alle tijden en overal, en heeft vaak tot doel het de bezetter zo onaangenaam mogelijk te maken. In de Tweede Wereldoorlog hebben Nederlanders hier gemeentehuizen opgeblazen om zand in de vernietigingsmachine van nazi-Duitsland te gooien – bij de burgerlijke stand stonden de joden geregistreerd. In het Midden-Oosten is het niet veel anders. Het islamitische fundamentalisme, inclusief de terroristische tak, is een reactie op de bezetting van Palestina door Israël, op de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten, en op de steun van het Westen aan ondemocratische regimes in het Midden-Oosten. Kijk, ik ben tegen geweld, maar het is toch wel een beetje dom als je niet kunt begrijpen hoe dat mechanisme werkt.

http://www.janmarijnissen.nl/interviews/200607-penthouse.shtml

Ik was boos, teleurgesteld, verdrietig en voelde mij in mijn kuif gepikt. Ik begreep het ook niet en doe dat nog steeds niet. Het is zo'n ongenuanceerde bewering, zo makkelijk gesteld.
Ondanks het late tijdstip besloot ik toch mijn verontwaardiging kenbaar te maken aan de S.P. leider en trachtte mij niet teveel door mijn emoties te laten leiden.
Je moet het ijzer smeden wanneer het heet is, en ik stond letterlijk en figuurlijk in de fik.
Daarna kon ik niet slapen. Ik was te opgefokt, lag te malen en te draaien, had het veel te warm en hoorde muggen boven mij hoofd zingen: ' we want your blood ' (Engelstalige muggen).
Vanmorgen werd ik om 9 uur wakker, na een kort slaapje van 4 uur. Ik was gebroken en chagrijnig en wilde terug naar ons koele appartement in Rotterdam.
De uitzending vanuit de NOVA-studio heb ik dus gemist.

Sorry M., maar Jan Marijnissen (ook regelmatig te gast bij NOVA) is de schuldige. Wel kom ik aan je verzoek tegemoet: ik heb er aandacht aan besteed.

Geen opmerkingen: