26 april, 2008

Nepvertoning

Feijenoord en Roda JC spelen morgen (17.20 uur) de finale om de KNVB beker. Als Feijenoord wint, wordt de ploeg maandag 28 april om 12.30 uur op het Stadhuis aan de Coolsingel gehuldigd.
Met het oog op de openbare orde en veiligheid is een huldiging tussen de middag een tijdstip waarop de politie de toestroom van mensen in goede banen kan leiden. Daarnaast levert een huldiging op dit tijdstip een zo beperkt mogelijke overlast op voor de verkeersdoorstroming in de stad en voor ondernemers in het centrum.
De Coolsingel zal tussen 06.00 en 16.00 uur afgesloten zijn voor alle verkeer. Ik heb begrepen dat banken en winkels ook gesloten zijn. (site gemeente)

Toen ik het hoorde dacht ik, wat een flauwekul. Een huldiging à la landskampioenschap of internationale beker? Beetje overdreven. Trouwens, ik vrees dat het zondag ook nog wel even onrustig zal zijn; dus als er iets gevierd moet worden, waarom dan niet meteen na de wedstrijd?

Maar ik begrijp de achterliggende gedachte van zo'n huldiging wel. Althans, ik heb een vermoeden.

Feijenoord viert haar honderdjarig bestaan dit jaar. De zo begeerde landstitel lag even (in het begin van het seizoen) binnen bereik, maar uiteindelijk moest mijn kluppie met een blamerende zesde plaats genoegen nemen. Een extra feestelijk lustrumjaar is het dus niet geworden.
Om het legioen een beetje tegemoet te komen, is dit het (zielige) alternatief.
****
En eerlijk gezegd schaam ik mij daar - als Feijenoordfan - wel een beetje voor.

Geen opmerkingen: