De donkere dagen voor kerst. My time of the year.
Ik ben dol op de versieringen, op het creëren van gezelligheid.
Kaarsjes, lichtjes in de boom.
Van de voorbereidingen word ik blij.
Het is genieten bij Hanos.
Ik sla in, maar mijn vriezer laat niet veel toe - dus moet ik keuzes maken.
De expertise van de medewerkers neem ik tot me.
Ze overladen me met heerlijke tips.
Ik noem dit dan ook de proeftijd.
"Laten we patrijs eten met de kerst," stelt manlief voor.
Hij is er dol op. Het roept herinneringen op, ik zie hem wegdromen.
>>>Naar zijn vader die in de vrije uurtjes (ja, zelfs tussen visites door) in de bittere kou, mist, regen, sneeuw en hagel op het Walcherse land fazanten, hazen, patrijzen en eenden schoot. En naar zijn moeder die er overheerlijke gerechten van maakte.<<<
Ik geef een bestelling op voor de kerstdagen, maar neem nu toch ook een fazantje mee en wat hazenbouten.
Daar maak ik hazenpeper van.
De beste hazenpeper maakte mijn schoonmoeder inderdaad op haar AGA (helaas geen recept van haar ik doe maar wat recept), maar de Gouden Karper is een goede tweede.
Natuurlijk pas ik het recept aan op mijn smaak.
De preiselbeeren sla ik over. Wij eten er het liefst cranberry compote bij.
Het bewijs dat hij geschoten is kom ik vanzelf tegen wanneer hij van gaarheid uit elkaar valt.
Ingrediënten
hazenvoorbouten
|
1
|
kg
|
gesnipperde ui
|
200
|
gr
|
laurierblad
|
3
|
st
|
peperkorrels
|
10
|
st
|
tijm
|
10
|
gr
|
kruidnagel
|
3
|
st
|
jeneverbessen
|
10
|
st
|
rode wijn
|
3
|
dl
|
port
|
1
|
dl
|
preisselberen
|
125
|
gr
|
gerookt spek
|
150
|
gr
|
hummelsekruidenkoek
|
5
|
plakken
|
boter
|
Voor het bakken
| |
bereidingswijze
Bak het hazenvlees in een pan in een klontje boter, onder het bakken het vlees voorzien van specerijen en kruiden ( peperkorrels, zout, kruidnagel,tijm,laurierblad en jeneverbessen ).
Als het vlees lekker aangebakken is, afblussen met de rode wijn en de port. De preisselberen toevoegen en laat het sudderen totdat het vlees van de botten valt.
Intussen de gesnipperde ui en in reepjes gesneden gerookte spek even in een koekenpan aanbakken.
Haal het vlees ( en de jeneverbessen, laurier, kruidnagel, tijm en peperkorrels ) eruit. Ontdoe het vlees van de botten.
Voeg nu het hazenvlees, gebakken ui en gerookt spek terug in het hete vocht en sudder nog ongeveer 10 minuten.
Verkruimel op het laatst een paar plakken hummelse kruidenkoek boven het geheel en warm alles nog een tijdje door.
Proef even en voeg indien nodig, naar smaak nog zout en peper toe.
Serveer de hazenpeper met eigengemaakte aardappelpuree en rode kool en/of spruiten en stoofperen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten