10 december, 2017

Kokker-ellen (55) Hazenpeper


De donkere dagen voor kerst. My time of the year.
Ik ben dol op de versieringen, op het creëren van gezelligheid.
Kaarsjes, lichtjes in de boom.

Van de voorbereidingen word ik blij.
Het is genieten bij Hanos.

Ik sla in, maar mijn vriezer laat niet veel toe - dus moet ik keuzes maken.
De expertise van de medewerkers neem ik tot me.
Ze overladen me met heerlijke tips.

Ik noem dit dan ook de proeftijd.

"Laten we patrijs eten met de kerst," stelt manlief voor.
Hij is er dol op. Het roept herinneringen op, ik zie hem wegdromen.

>>>Naar zijn vader die in de vrije uurtjes (ja, zelfs tussen visites door) in de bittere kou, mist, regen, sneeuw en hagel op het Walcherse land fazanten, hazen, patrijzen en eenden schoot. En naar zijn moeder die er overheerlijke gerechten van maakte.<<<

Ik geef een bestelling op voor de kerstdagen, maar neem nu toch ook een fazantje mee en wat hazenbouten.
Daar maak ik hazenpeper van.
De beste hazenpeper maakte mijn schoonmoeder inderdaad op haar AGA (helaas geen recept van haar ik doe maar wat recept), maar de Gouden Karper is een goede tweede.

Natuurlijk pas ik het recept aan op mijn smaak.
De preiselbeeren sla ik over. Wij eten er het liefst cranberry compote bij.

Het bewijs dat hij geschoten is kom ik vanzelf tegen wanneer hij van gaarheid uit elkaar valt.



Ingrediënten

hazenvoorbouten
1
kg
gesnipperde ui
200
gr
laurierblad
3
st
peperkorrels
10
st
tijm
10
gr
kruidnagel
3
st
jeneverbessen
10
st
rode wijn
3
dl
port
1
dl
preisselberen
125
gr
gerookt spek
150
gr
hummelsekruidenkoek
5
plakken
boter

Voor het bakken




bereidingswijze

Bak het hazenvlees in een pan in een klontje boter, onder het bakken het vlees voorzien van specerijen en kruiden ( peperkorrels, zout, kruidnagel,tijm,laurierblad  en jeneverbessen ).
Als het vlees lekker aangebakken is, afblussen met de  rode wijn en de port. De preisselberen toevoegen en laat het sudderen totdat het vlees van de botten valt.
Intussen de gesnipperde ui en  in reepjes gesneden gerookte spek even in een koekenpan aanbakken.
Haal het vlees ( en de jeneverbessen, laurier, kruidnagel, tijm en peperkorrels ) eruit. Ontdoe het vlees van de botten.
Voeg nu het hazenvlees,  gebakken ui en  gerookt spek terug  in het hete vocht en sudder nog ongeveer 10 minuten.
Verkruimel op het laatst een paar plakken hummelse kruidenkoek boven het geheel en warm alles nog een tijdje door.
Proef even en voeg indien nodig, naar smaak nog zout en peper toe.
Serveer de hazenpeper met eigengemaakte aardappelpuree en rode kool en/of spruiten en stoofperen.
*****

En natuurlijk laten wij Jacky meegenieten.

Tenslotte, het is een jachthond.....


Geen opmerkingen: