19 juni, 2008

Pennengevecht

Waarschuwing: dit wordt een (te) lang stukje.

Omdat ik in Zeeland zit mis ik mijn Parool, en dus de columns (want dat is de enige reden waarom ik - als Rotterdamse - geabonneerd ben op een Amsterdamse krant).

Zo nu en dan buurt ik bij collegabloggers. Hanneke Groenteman bijvoorbeeld. Zij heeft mij drie jaar geleden geïnfecteerd met het blogvirus. Mijn ingezonden reacties en tips plaatste ze met groot genoegen, zo schreef ze. En met die morele steun ben ik twee jaar geleden voor mijzelf begonnen.

Maar ooit heb ik één kritische noot gekraakt, die overigens niet geplaatst werd. Sindsdien ben ik een outcast voor la Groenteman, die met haar gewichtsverlies ook haar humor en relativeringsvermogen lijkt te zijn kwijtgeraakt. Hanneke is nodeloos rancuneus.
Haar stukjes zijn bitterzuur. Behalve wanneer ze liefdevol over haar stokpaardje 'kunst' schrijft.
Haar ogen stralen niet meer.

Desondanks lees ik haar blog nog steeds trouw. Ik geniet ervan of ik erger mij eraan.

Vandaag trof ik een fel stukje over Theodor Holman aan. Lees even mee:

Cornald, nee, Holman
waarschuwing: dit wordt een boos en (te) lang stukje.


Kent u Theodor Holman?
Nee? Geeft niet. Houen zo.
Wat hij zoal doet in het leven?

Columns schrijven. Heel veel columns. Hoe zal ik het zeggen. Hij poept columns uit als diarrhee na vervelend tafelen. Als je de pech hebt het Parool te lezen moet je er elke dag langs, soms zelfs twee keer.

Wat een hatelijke toon sla ik aan hè?

Ik had me eigenlijk voorgenomen om op mijn blog voornamelijk enthousiasme voor van alles en nog wat te ventileren, er is genoeg om van te genieten. Bijvoorbeeld het genot van de geldruzie in Trots op Nederland, model LPF, Partij van Pim...Maar af en toe komt er roet in m'n eten, en dan moet ik even braken.

Holman trakteerde me maandag 16 juni op een berg roet waar mijn filter niet tegen bestand was.

Ik móet reageren op zijn column die getiteld was: CORNALD.

Ging over Cornald Maas. Journalist, interviewer, neerlandicus, deskundige op het gebied van lichte muziek, o.a. van het Songfestival. En één van mijn liefste vrienden, niet voor niks. Hij was eindredacteur van De Plantage en het succes van dat programma is voor een belangrijk deel aan hem te danken. Maar dit terzijde.

Die column CORNALD van Holman is één grote onsmakelijke scheldpartij op Cornald Maas n.a.v. diens aanwezigheid bij Studio Sportzomer, samen met o.a. Matthijs van Nieuwkerk en Hugo Borst, zaterdagavond 14 juni. Lekker nawauwelen in de avondwarmte, in Bern, glaasje, praatje, gezellige Jack van Gelder, precies het beetje slappe jongensprogramma wat je na de EK-wedstrijden wel kan hebben.

Cornald (geen voetbalkenner, maar gretig genieter van spektakel) zei dat hij blij was met het EK, onder andere omdat het Nederland naar buiten toe weer eens een positief imago gaf. Dit soort voetbal was, zei hij, eindelijk weer eens een goed exportproduct na Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders.

Deze mening nou deed de vlam in Holmans pannetje slaan, zoals altijd als er iets kritisch over Ayaan Hirsi Ali wordt gezegd. Of iets positiefs over moslims. Sinds de moord op zijn vriend Theo van Gogh is zijn lontje op dit gebied namelijk ultrakort geworden. Ziekelijk en zielig kort.

Ook niet erg, hij heeft recht op zijn rouw en zijn mening en hij mag op tilt slaan bij alle kritiek op Wilders en Hirsi Ali.

Maar de manier waarop hij in voornoemde column tekeer gaat tegen Cornald Maas gaat alle perken te buiten. Ik ga de scheldwoorden hier niet herhalen, ben veel te blij dat de meeste lezers van mijn blog ze niet onder ogen gekregen hebben.

Maar wat me echt misselijk maakte is dat het hele stukje is doordrenkt van onversneden homohaat, geprojecteerd op Cornald. Het druipt door in alle bijvoeglijk naamwoorden, in omschrijvingen van Cornalds optreden, in kwalificaties van zijn persoonlijkheid. Diens homoseksualiteit doet eigenlijk nooit ter zake als je met Cornald omgaat of zijn werk kent. Minder in elk geval dan de weerzinwekkende zijkerige heteroseksualiteit van Holman. Die zeurt namelijk altijd over meisjes en vrouwen die hij wil maar zij hem niet... vind je het gek??Het venijn van het scheldstukje zit in de staart.

Hij stelt dat hij Maas graag "per direct naar Iran" geëxporteerd zou zien worden (met Jack van Gelder).

Waarschijnlijk omdat ze daar homo's ophangen. (En niet van joden houden??)Ik ben zo kwaad over deze column dat ik er een levenslange vete met Holman voor over heb, want de pikken en tenen zijn lang in die regionen. En olifanten vergeten nooit iets.

Ik kreeg vandaag de acceptgiro van Het Parool in de bus.

Ik betaal nog even niet.
Even laten betijen.

Behoorlijk grof geschut, waar mijn nieuwsgierigheid niet tegen bestand was. Dus zocht ik op Het prachtige Parool online (zie Links) naar de diarrhee van Theodor.

Ik rook het al snel:

Cornald

In de stompzinnige en sfeerloze voetbalnabeschouwing waarin Jack van Gelder elke dag weer één van zijn drie vraagjes mag stellen (' Wat vonden we van de wedstrijden, vonden jullie het ook zo gezellig, en wat denk je, worden we kampioen?') zat onlangs Nederlands Kampioen Zelfpijpen Cornald Maas, u weet wel, van de weetjes van het Eurovisiesongfestival. De hersens van een kip, het talent van een krultang, maar gelukkig wel de attitude van de voorzitter van de commissie die de secretaressedag organiseert.

Hij mocht ook aan tafel zitten bij Jack en had zowaar een ' diepzinnige' opmerking: hij was natuurlijk dolletjes blij met het voetbal van Nederland, want ' eindelijk hadden we weer eens een goed exportproduct na Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders'.

Ayaan Hirsi Ali. Eén van de honderd invloedrijkste mensen van de wereld volgens Time, maar Maas, die grossiert in vierde- en vijfdehands meningen, mocht deze babykots vanuit Bern zomaar oprispen.

Nu kan die Maas me niks schelen, net zo min als die clichéklutser van een Van Gelder. Het gaat mij om de roep om het hier in ons Hollandje zo gezellig mogelijk te houden. Als er maar een fijn Eurovisiesongfestival is met veel Cornald Maas, als Nederland maar mooi voetbal speelt en scoort met de kindjes liefst ontroerend op de arm, als we maar fijn trompetten, trommelen, toeteren en welpen, dan is ons land eindelijk weer ' normaal'. Douze points voor Holland, waar we vooral lief voor elkaar moeten zijn.

Dat Hirsi Ali en Wilders internationaal gezien meer voor de emancipatie van de vrouwen en homo's hebben gedaan dan alle Eurovisiesongfestivals bij elkaar, vergeet Maas maar even.

Het is het goedkope engagement dat irriteert. De solidariteit die gratis is en waarvoor je niets hoeft te kunnen en ook niets hoeft te doen. Het is het zoetsappige middle of the roadgeleuter van lieden die van het luchtpoepen op tv hun beroep hebben gemaakt.

Ik vind Cornald Maas en Jack van Gelder twee mooie exportproducten. Maas graag per direct naar Iran, waar ze net zo over Hirsi Ali en Geert Wilders denken als hij.

Een typische, consistente Holmandrol. Zeker, hij adoreert Hirsi Ali, zoals Groenteman (die voor de zoveelste keer GeenStijl heeft gehaald) geen kwaad woord over Cornald Maas wil horen.
Ik ben het niet met de inhoud eens, maar vind het wel een goede/leuke column.

Herinnert U zich deze nog?:

Een goede columnist moet zich slechts aan 9 (negen) regels houden.

1. Hij moet altijd ontroeren. (Kwaad maken, laten lachen, laten huilen.)
2. Zijn column mag nooit voorspelbaar zijn, tenzij die voorspelbaarheid ontroert.
3. Een goede columnist heeft iets ‘rafeligs.’ (Zijn gedachten zijn nooit helemaal af, soms doet hij ook maar wat.)
4. Een goede columnist schrijft soms literatuur, maar meestal niet.
5. Een goede columnist is een hooligan, maar wel één met goede manieren.
6. Een goede columnist hecht niet aan ambitie, carriere of een goede naam.
7. Een goede columnist vindt ruziemaken leuk.
8. Een goede columnist staat laat op, gebruikt drugs, drinkt te veel alcohol, neukt alles wat-ie maar te pakken kan krijgen en is onbetrouwbaar.
9. Een goede columnist is bij voorkeur een achterdochtige persoonlijkheid.10. Een goede columnist houdt zich aan niet één regel.

Theodor Holman

Waarom Hanneke de column niet in zijn geheel over heeft genomen, begrijp ik niet. Of misschien ook wel.
Vindt ze waarachtig dat de redactie van Het Parool Holmans column had moeten verbieden?
Ziet Hanneke de vrijheid van meningsuiting ook graag ondergaan in het sociaalgristelijke drijfzand?
Blubblubblub. "Dag Gregorius".
Blubblubblub. "Dag Theodor".

Ik heb zojuist het abonnementsgeld voor en aan Het Parool overgemaakt en ik blijf op (over)gewicht.

3 opmerkingen:

cableclair zei

Om aan 1 zo'n column meteen een levenslange vete te gaan hangen vind ik ook een beetje ruiken naar korte lonterigheid en lange tenen.

En Theodor kan aandoenlijk kinderachtig ruzie zoeken. Pestertje van een jaar of 8. Haha.

Ik lees ze allebei graag.Ben benieuwd of dit nog een staartje krijgt. juicy stuff!

Ellen ten Bruggencate zei

De ergernis zit er al veel langer.
En als Theodor op je tenen gaat staan, doet dat verdomd veel pijn, hoor.:-)

cableclair zei

hahahahahahah! Nou!