10 december, 2023

Diftar


Gisteravond zag ik heel toevallig een uitzending van RTV Lansingerland waarin de balans werd opgemaakt van een jaar lang afval scheiden.
Dit afvalbeleid heeft een naam: Diftar.

Wij scheiden papier en verder gaat alles in een grote vuiliszak.

Lansingerland is een van de gemeenten waar Diftar de milieuproblematiek moet oplossen.

In de studio zat een raadslid die meer tegens dan voors ziet: vooral voor ouderen, die vaak een stuk moeten lopen om hun zakje restafval weg te gooien. Daar hebben ze een apparaatje voor nodig wat ↓blijkbaar makkelijk te kopiëren is. Bovendien zijn er kosten aan verbonden. 


Ik vind het ontzettend verwarrend.
Papier, glas, gft, plastic, blik...........

Echt alles moet gescheiden worden.
In het gootsteenkastje staan drie afvalbakjes. Okee, gft weet ik wel, maar de rest......

Schoon papier is ook geen probleem. Daar staat buiten een grote kliko voor die men eens in de ?? weken op straat mag zetten.

Al dagen voordat deze ze worden opgehaald (wekelijks) hangen deze ↓PDM zakken aan palen. Het is geen gezicht en blijkbaar worden ze regelmatig opengemaakt door kinderen die er blikjes uithalen voor het statiegeld. En wat te denken van katten en vogels.
Zomers is het helemaal onhygiënisch. 


Mensen die vlakbij een gft container wonen kampen met stankoverlast, zo zegt het raadslid. Ook gooit men ander afval in deze (vrij toegankelijke) containers waardoor ze snel overvol zijn.


Maar het grootste probleem is het restaval waar een dumpprijs voor betaald moet worden.

Zwerfaval neemt toe volgens het raadslid. Hij is het dan ook helemaal niet eens met de conclusie van de gemeente die meent dat het een succes is.


Gelukkig mogen grote en kleine boodschap nog in één pot!
******

Geen opmerkingen: