29 februari, 2024

Winkelen bij de opponent


Het is lang geleden dat ik echt voor mijzelf gewinkeld heb. Dus gaf ik het mijzelf als verjaardagscadeau.
In de stad had ik geen zin, in Hillegersberg wel - maar daarover later.

Eerst even een terugblik, passend bij bovenstaand nieuwsbericht.

>>In 1983 kwamen wij in Zierikzee te wonen. Een van de beste middenstanders in het toen nog leuke stadje was schoenenwinkel Verton.
De eigenaar, Lou Verton, leerden wij goed kennen. Hij kwam altijd tevoorschijn als hij me zag.
Een aardige, zeer gelovige man. En dat was het personeel ook.
Maar ook een man met een buitengewoon goed gevoel voor ondernemen.
Lou Verton is nog niet heel lang geleden overleden..<<

GESCHIEDENIS

In het jaar 1875 was de familie Verton, grondlegger van Omoda, al actief in de schoenenbranche. De (bet)overgrootvader van de huidige eigenaren was de schoenmaker van het Zeeuwse plaatsje Burgh en de dorpjes daaromheen. Gratis thuisbezorgen zat er toen al in bij de familie, want de schoenen werden met paard en wagen aan huis gebracht. De passie voor schoenen ging door van generatie op generatie. In 1961 opende vader Lourus Jan Verton samen met zijn vrouw Mina de eerste echte schoenenwinkel ‘Verton Schoenen’ in het Zeeuwse stadje Zierikzee. De winkel was enorm populair in de buurt. Dit kwam vooral door de goede service en grote collectie merkschoenen. Deze winkel was het begin voor het toekomstige Omoda. 

De kinderen van Lourus Jan en Mina Verton groeiden op met de schoenlepel. De extreme liefde voor schoenen én het helpen van klanten is hen ook met de paplepel ingegoten. En dat zorgde voor het gezamenlijke doel van het familiebedrijf, waar zoon Lourus Verton in 1987 officieel instapte. Met zijn komst opende de familie een tweede filiaal in Middelharnis (Goeree-Overflakkee). Snel hierna volgden de winkels in Vlissingen en Middelburg. Zo’n zeven jaar later, in 1994, koos ook zoon Wilhelm ervoor om de organisatie te versterken. In ditzelfde jaar opende Verton meer filialen en kwam de teller op zes. Het jaar 2000 was een belangrijk jaar in de geschiedenis van dit familiebedrijf, want het nieuwe Omoda-concept werd gelanceerd en maakte intrede in de schoenenmarkt. In de jaren daarna werden meer vestigingen geopend. Denk aan: Bergen op Zoom, Breda, Dordrecht, Gouda, Hellevoetsluis, Ridderkerk, Roosendaal en Terneuzen. 

In 2007 was het tijd voor een nieuwe uitdaging: de onlineshop. Die bleek zo’n succes dat er nog meer onlineshops werden toegevoegd. België en Duitsland kregen een eigen webshop in 2010. Sinds 2012 kunnen ook Franse fashion-liefhebbers bij Omoda terecht en in 2014 werd de Oostenrijkse markt verrijkt met Omoda.at. Ook de stenen winkel van Omoda is internationaal gegaan. In 2013 werden de deuren geopend van het filiaal in de Belgische fashionhoofdstad Antwerpen. Deze winkel werd als eerst helemaal in de nieuwe Omoda-stijl ingericht. Dat betekent luxe, zwarte en gouden tinten en schoenen in een ruime opstelling. De overige winkels worden sindsdien ook omgetoverd en zijn nu bijna allemaal voorzien van die fijne Omoda-sfeer. Door deze enorme groei werd het hoofdkantoor van Omoda veel te klein. Oftewel, tijd om de collega’s die daar werkten van een nieuw gebouw te voorzien. Sinds 2014 is het hoofdkantoor gevestigd aan de Ruigendijkweg in Zierikzee. Het pand ademt passie voor fashion en is luxe en modern ingericht.  
 
In 2017 diende de vijfde generatie zich aan. Helemaal volgens traditie, maar natuurlijk ook met een frisse blik, startten Marlinde Baan-Verton en haar man Jan Baan in het familiebedrijf. Niet veel later, in 2018, sloot ook Lourus-Jan Verton junior aan. In 2021 werden zij alle drie mede-eigenaar van Omoda, naast hun (schoon)vader Lourus en zijn broer Wilhelm. 

In Rotterdam is Van den Assem altijd de schoenenzaak geweest. Ik schrok dan ook toen Omoda zich vlak om de hoek op de Karel Doormanstraat vestigde.

Gisteren las ik dat Omoda Van den Assem heeft overgenomen en vanmiddaag was ik schoenen aan het passen in Hillegersberg (daar koop ik liever dan in het centrum).
Met de verkoopster had ik het over overname en dat ik het jammer vond dat het financiel onvermijdelijk was. Zij voegde eraan toe dat er, in tegenstelling tot de familie Verton, geen opvolging is.
Toen kwam er een mevrouw binnen met een doosje van banketbakkerij Specker (dus uit de stad). Mijn verkoopster reageerde allerhartelijkst en vertelde me even later dat het de filiaalleidster van Omoda-centrum was.

De andere verkoopsters kwamen nu ook tevoorschijn. Ik haalde herinneringen aan Verton Zierikzee op, wat tot een gezellig gesprek leidde.
Wel uitte ik mijn zorgen: "Blijft Van den Assem de merken verkopen die ze nu verkopen en blijft de koopzondag gehandhaafd??"

Want ja - Omoda eerbiedigt de zondagsrust. 
Maar daar komt verandering in. Zelfs het Omoda filiaal gaat op zondag de deuren openen.
En Van den Assem behoudt zijn merken.

Ik had het niet eens in de gaten maar de verkoopster wees mij op de handige Omoda tas die ik bij me had. "Daar moeten we wat tegenover zetten," zei ze terwijl ze twee dozen in een Van den Assem tas stopte. En ik kreeg nog een extra boodschappentas erbij.

Het voelt altijd een beetje als verraad wanneer ik zo geniet van het shoppen in Hillegersberg, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden.

De Lusthofstraat valt in het niet vergeleken bij winkelcentra Beethoven, Weissenbruchlaan en Bergsche Dorpstraat.
De Kralingse middenstand toont echt armoedig bij Hillegersberg. 

Wat loop ik daar te genieten van de heerlijke kaaswinkels, goede bakkers, mooie modezaken, mega AH, grote Hema en nog veel -en veel meer.
Hillegersbergers zijn mondainer dan Kralingers en geven meer geld uit.

Ik blijf erbij dat er niets boven wonen in Kralingen gaat: aan de Maas, aan de Kralingse Plas, het bos, op loopafstand van de stad.....

Maar qua middenstand gaat er niets boven Hillegersberg.

Zo koop ik al sinds mijn jeugd mijn brillen op de Oudedijk, maar met de laatste twee monturen ben ik, ondanks goede service, nooit blij geweest. Te weinig keuze naar mijn zin.

Dus, na de geslaagde kaas -en schoenenaankopen gaf ik Peter Akkerman op de Weissenbruchlaan een kans.
Mijnheer Akkerman, een man op leeftijd, hielp mij. Hij luisterde goed naar mijn wensen.
Binnen tien minuten had ik mijn bril gevonden.


De sterkte blijft gelijk en met zijn opmerking "u heeft de oogdruk van een gezonde jonge vrouw" stemde hij mij oprecht gelukkig.

Wat me direct opviel in de grote winkel was een kennel waarin een politiehond lag te slapen. Dat is helaas nodig, zo vertelde de eigenaar van deze exclusieve optiek mij.
De hond is een effectieve beveiliger.

Dat had de oprichter Jan-Willem Akkerman, die vanaf de wand de winkel in de gaten houdt, in 1931 ook niet kunnen vermoeden.
******

Geen opmerkingen: