18 december, 2023

Magic lemon


Deze dagen, zo vlak voor de kerst, ben ik al druk in de keuken bezig.
Vandaag staat er een fazant in de oven. We eten er zuurkool bij.

Gisteren bedacht ik mij dat ik, voordat ik echt ga kokkerellen, schone apparatuur moet hebben.
Dus ontkwam ik niet aan een van de meest vervelende huishoudelijke karweitjes: de oven reinigen.

Ik deed dat altijd met ovenreinigers↑. Dan moest er een mondkapje op, handschoenen aan - en de ruimte moest goed geventileerd worden, want die dampen zijn verstikkend.

Ook het schoonmaken vond ik een hel.
En hoe goed ik ook de oven met water probeerde te "ontschuimen," de giftige lucht bleef hangen. Dan zette ik de oven eerst leeg aan.

Ellendig dus.
Nu vond ik op internet de volgende remedie: citroen.

De moeite van het proberen waard.


Snij een citroen in plakken en leg ze in een overschaal met water.
Pers er nog een halve citroen over uit.

Zet de schaal in een oven van 210/220℃ voor zo'n 40 minuten. Het moet wel even koken zodat de dampen hun werk kunnen doen.

Laat het afkoelen tot je het citroenwater kunt gebruiken om de oven schoon te maken. Gebruik daar een microfiber doek voor.


Ik was blij verrast. Het werkt!!
Geen giftige dampen en een stuk goedkoper dan die bussen.


Bij deze nog een tip: ik beleg de onderste bakplaat altijd met zwaar aluminiumfolie, wat ik regelmatig verwissel.

Geen opmerkingen: