04 februari, 2010

Short sale

***********************************
Een begrotingstekort van 1560 miljard dollar, maar toch is de dollar sterker dan eind 2009.

Obama heeft het zwaar. De tijdelijke Democraten zijn teruggekeerd naar de Republikeinse partij. Ik zag het vorig jaar al aankomen. Barack Obama krijgt niet de tijd zich te bewijzen. Wat hij ook doet, het is nooit goed.

Dit land zit nog steeds diep in de stront - al willen de Amerikanen dat (vooral aan buitenlanders) niet toegeven.
Foreclosures en short sales zijn aan de orde van de dag.

Bij deze het trieste verhaal van onze voormalige buren John en Jane.

In 1999 kochten zij tegelijk met ons een splinternieuwe condo in dezelfde straat. Hun huis up north in Syracuse (NY) was volgens Jane niet veel waard. Zoals alle snowbirds reisden ze in mei huiswaarts om in september weer naar Florida af te zakken.

Toen ging de huizenmarkt gigantisch aantrekken en werd Naples een booming place. Makelaars hadden geen onroerend goed onder de vier ton te koop. De arrogantie in die branche was zum kotsen.

Ook in ons straatje werd men onrustig. Een aantal verhuisden naar de overkant, waar de grotere condo's stonden. Ze wisten hun oude appartement met dikke winst de verkopen.

Mijn lief werd ziek. Binnen een week hadden wij ons stekkie met een prachtige winst (verdubbeld binnen vijf jaar) verkocht.

John en Jane daarentegen liepen een stapje achter. Ze wilden, evenals hun (wat rijkere) vrienden, ook naar de overkant. Alleen raakten ze hun oude huis niet meteen kwijt.

Nu hangt er een dikke "vaste lasten" rekening aan het wonen in een golfcommunity. Zo heb je je maintenance fee en condominium fee: in dit geval een jaarlijkse post van zo'n $15.000 (per woning). Wat te denken van je huis verzekeren in een hurricane gevoelige staat....................
Ga er maar aanstaan als je dan met twee woningen zit, zoals John & Jane.

Verhuren lukte ook niet - zeker niet toen de recessie inzette. J&J zetten noodgedwongen beide condo's te koop. Ze verkochten hun huis in Syracuse voor een habbekrats en besloten permanent in Naples te gaan wonen. Jane vond op haar zeventigste een parttime baan als verpleegster.

Zoals miljoenen anderen in dit land bleven ze jarenlang met een dikke schuld bij de bank zitten. Van de wal in de sloot - van foreclosure naar short sale. Dat betekent dat de bank het huis voor een lager bedrag dan de hypotheekwaarde kan verkopen.

Maar verder gaat alles fantastisch in dit land.......................

Geen opmerkingen: