20 april, 2024

Macon, Solutré, Berzé-le-Châtel


Ons uitje van vrijdag ging dan eindelijk naar Berzé-le-Châtel.

De eigenaar van de camping had een goede tip: Solutré. Daar zouden we op weg naar het kasteel, dat pas om twee uur open zou gaan, langskomen.

Wederom werd het een prachtige rit, naar het zuiden. Juist ja – we kwamen in de Macon regio terecht waar wijnen als Macon, Saint-Véran en Pouilly Fuissée vandaan komen.

Nogmaals: dit zuidelijke deel is volkomen anders dan het noorden (Dijon, Beaune etc.) van de Bourgogne. Het landschap is veel mooier en de dorpjes zijn authentiek.

Mochten we een volgend keer weer naar de Bourgogne gaan, dan moeten we ter hoogte van Macon een camping zien te vinden. Vandaag vonden we die niet, helaas.


Op het kleine parkeerterrein onderaan de rots konden wij net onze auto kwijt. Hoe moet dat tijdens het hoogseizoen??

De wandelschoenen gingen aan en we namen ieder een stok. Na het eerste makkelijke klimmetje gaf manlief het op.

Ik ging door. Het was pittig, maar het ging. De vergezichten maakten me nieuwsgierig naar meer, dus ik daalde en steeg stug door.


Op het moment dat ik dacht dat ik de top had bereikt stond er een bord dat ik nog ruim 500 meter verder omhoog moest via een voor mij te gevaarlijk pad↓.

Had ik twee stokken gehad, dan had ik het aangedurfd. Echter, als je ooit een lelijke val hebt gemaakt, dan bedenk je je twee keer. Stijgen is voor mij beter te doen dan dalen.

Mensen die naar beneden kwamen zeiden dat het pad alleen maar moeilijker begaanbaar werd.

Manlief was dolblij dat ik terugkwam (dat duurde al lang genoeg hoor). Ik baalde en heb dit op mijn bucketlist gezet. Maar alleen met helder weer, want het gaat om het uitzicht.

Met de Pyreneeën in het vooruitzicht acht ik het verstandig nog een paar stokken te kopen.


Terugkeren hield niet in dalen. Ik moest eerst weer behoorlijk klimmen.


Vervolgens ging het naar Berzé. Nou daar kan ik kort over zijn. Ik betaalde €8,- entree – maar toen ik bij het kasteel kwam werd ik uiterst onvriendelijk begroet door een grote hond.

Wat bleek: de familie was thuis en bliefde geen bezoek.

Ik ben meteen teruggegaan en heb mijn geld teruggeëist. En dat kreeg ik terug.


Zaterdag is wasdag en krijgt manlief eindelijk de kans een boek te lezen.

Zondag richting Provence.

*******

Geen opmerkingen: