16 juni, 2019

Vaderdag met een Italiaans tintje


Vaderdag, moederdag.
Ik vind het onzin.

Het is iedere dag vaderdag en moederdag.
Ik denk iedere dag aan mijn ouders: al is het maar in een flits.

En de vader van mijn kind komt niets tekort.
Integendeel: hij is vreselijk verwend.

Maar goed.....

Manlief wil het liefst pasta eten en keek me dan ook heel lief aan toen in vroeg wat hij op vaderdag wilde eten.
"Pasta?"
Toen viel een stilte. Ik zuchtte. Ik eet geen pasta want daar word ik misselijk van.
Dus moet ik twee verschillende gerechten klaarmaken, vandaar die zucht.

"Als je het maar niet tot pap kookt."

'Ik doe precies wat er op het pak staat.'

De eisen vooraf bevielen me niets. 

Dus ging ik winkelen bij Little Italy (vlakbij de Meent).
Het was stampvol in de winkel.

Binnen ruik je Italië.

Voor mij was een Italiaanse man (hij straalde hoogopgeleid uit) aan de beurt. Hij sprak Italiaans met de eigenares die vleeswaren op z'n Italiaans afsneed.


Pancetta, crudo en iets dat op rookvlees leek.

"Wat is dat voor heerlijks?" vroeg ik.
'Bresaola,' antwoordde hij in accentloos Nederlands. 'Heerlijk op brood met een beetje olijfolie.'
Mijn speekselklieren werden meteen actief.

We raakten een beetje aan de praat. Hij was geboren in Puglia, het deel van Italië waar wij in mei graag naartoe waren gereisd.

Ik had een pak spagetti in mijn hand en vroeg zijn advies.
Hij lachte. Waarschijnlijk maakt hij pasta from scratch.

"Barilla is een prima merk. Veel beter dan Grand'Italia."

'Grand'Italia is niet eens Italiaans,' hoorde ik vanachter de toonbank.

"Mag ik vragen wat u gaat maken?"

'Carbonara, voor mijn man. Ik eet geen pasta.'

"Dan zou ik spagetti no.7 nemen of nog beter.........bucatini."


Toen was ik aan de beurt.
Ook ik bestelde pancetta. Er waren twee soorten.

'Het is voor carbonara,' herhaalde ik.
(Op internet had ik een mooi/eenvoudig recept gezien van Robert Kranenborg).

"Oh, dan zal ik u deze geven. Voor hoeveel personen?"

Ze sneed een mooie plak af.

Die crudo zag er ook zalig uit en terplekke verzon ik een voorafje met meloen.

Het RECEPT voor 4 personen:

700 gram spaghetti
150 gram pancetta (guanciale), dun gesneden plakken
2 eetlepels olijfolie
150 gram Parmezaanse kaas en Pecorino
6 eieren
zwarte peper, gekneusd

Doe de pasta in ruim kokend gezouten water en kook de pasta al dente gaar. Bak ondertussen de guanciale op laag vuur in een pan met de twee eetlepels olijfolie. Deze pan moet groot genoeg zijn om er later de pasta bij te kunnen doen. Klop de eieren met de Parmezaan los in een kom.

Giet de pasta af en doe het bij de pan met de guanciale. Meng tot alle pasta een glanzend laagje vet heeft. Doe daarna het Parmezaan-ei mengsel bij de pasta met guanciale in de pan en meng goed.
Meteen serveren met gekneusde zwarte peper.

Geen opmerkingen: