17 januari, 2007

Godgeklaagd

Sinds eind 2004 is de Humanistische Omroep bezig geweest middels drie onafhankelijke onderzoeksbureaus aan te tonen dat er in Nederland meer dan 500.000 humanisten zijn. Dat was nodig om in aanmerking te komen voor de door het Commissariaat voor de Media (CvdM) ingestelde grootteklasse B voor 39F-omroepen*. Het CvdM meende dat deze uitkomsten niet gegrond waren en deelde de Humanistische Omroep in bij de laagste categorie (C). Ook het recent verschenen rapport van de WRR toont aan dat 12% van de Nederlanders humanist is. Deze cijfers maakten op de Raad van State kennelijk geen indruk. Vandaag werd bekend dat de Raad van State het CvdM in het gelijk stelt.


Gevolg: de Humanistische Omroep gaat terug van 40 uur televisie naar 25 uur per jaar; de radio van 130 naar 74 uur per jaar. Een en ander betekent ontslag van medewerkers en verlies van expertise.
------------------------------
Van dit soort berichten word ik heel verdrietig. De achterban van de Humanisten is veel groter dan bekend: ikzelf schaar mij er ook onder maar ben niet meegeteld. Moet ik mij dan voor alles laten registreren?
Desmet Live bijvoorbeeld is één van mijn favoriete programma`s, te beluisteren op radio 5 (voorheen 747).
Nu de radiozendtijd gehalveerd wordt moet de dinsdaguitzending eraan geloven en blijft alleen de vrijdag over.
Ik ben uiteindelijk toch content met de nieuwe zenderindeling op de televisie waar ik in eerste instantie, toen de plannen bekend werden gemaakt, een hard hoofd in had.
Dat een kleine, kwalitatief hoogstaande omroep de nek wordt omgedraaid vind ik heel triest. De Mol met zijn overdadige geldbuidel brengt de grootste shithoop die er bestaat op de buis en gaat rustig door met uitbreiden naar een tweede net, dat waarschijnlijk Twintig zal gaan heten.
Mijn roep zal niet gehoord worden: de HO is inderdaad aan de Goden overgeleverd.
Hoewel...Hanneke Groenteman (die de PO een warm hart toedraagt) heeft mijn stukje overgenomen en op haar site gezet. Met enige trots mag ik zeggen dat dat niet de eerste keer is. www.hannekegroenteman.nl

Geen opmerkingen: