07 januari, 2007

Lijkenpikkerij

Wij hebben een proefabonnement op HP/de Tijd.
Ik wissel nl. graag regelmatig van opiniebladen. Nu zijn het HP en de Groene Amsterdammer. Over een tijdje is het de Elsevier, dan weer VN en ga zo maar door. De afwisseling, andere belichting, links of rechts: het werkt verfrissend en houdt mij scherp.

HP weet bij tijd en wijle met iets controversieels te komen. Twee jaar geleden was het de Roy van Zuyderwijn-affaire en onlangs verscheen het Alicia-interview.

Nu schrijft ene Alies Pegtel een feuilleton in 8 delen over Ayaan Hirsi Ali. Gelukkig loopt het proefabonnement vóór die tijd af, want ik ben het spuugzat. Dit is in feite een uitgebreide Zembla op papier, waar ik niet op zit te wachten.
Ik ben nooit een fan van A.H.A geweest, maar dat natrappen en eindeloze gezuig komt mij m'n strot uit.
Is er nu niet genoeg gespit en gegraven? Wat is hier de meerwaarde van?

Ephimenco en andere vrienden hebben fel uitgehaald naar de "journaliste", die beweert dat H.A haar toespraken en boeken heeft laten schrijven door ghostwriters, zoals Ephimenco. Hij ontkent.
Het interesseert mij geen snars of Ayaan zich liet helpen. Misschien is dat zelfs een pré. Ze deed haar uiterste best om goed voor de dag te komen. De intentie was duidelijk.

Dit soort akkefietjes legt een weekblad trouwens geen windeieren, hoewel mevrouw Pegtel wel op moet passen dat ze niet te veel onwaarheden opschrijft.
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de ontwikkelingen van dit journalistieke geharrewar zal blijven volgen. Het gaat, wat mij betreft, al lang niet meer om A.H.A, maar om de integriteit van de journalistiek (zo die bestaat).

Dan is daar ook nog het portret van Pieter Broertjes (Volkskrant) dat HP op 22/12 publiceerde. De reactie deze week van de getergde Jan Blokker spreekt boekdelen en zal met graagte door de HP-redactie geplaatst zijn. Hij mocht in ieder geval ruimschoots de voorgeschreven 150 woorden overschrijden.
Blokker richt zijn reactie in briefvorm aan Pieter Broertjes en geeft zijn kijk op de (blijkbaar vieze) gang van zaken, dat leidde tot zijn ontslag en overstap naar NRC Next.

Wordt vervolgd............................of niet

Geen opmerkingen: