12 januari, 2007

Het dorp (1)

…..het zegt U hoogstwaarschijnlijk niets, maar ’t is waar ik geboren ben. Kralingen is in de 30 jaar
dat wij weg zijn geweest enorm veranderd. Dat is inherent aan de tijd, maar ik ben een enorme sentimenteel en zoek herkenning.
Vandaag ben ik er met de camera op uitgetrokken om de eerste reportage te maken.
Op gezette tijden zal ik een blik werpen op oud – en nieuw Kralingen, waarbij ik vooral aan de middenstanders, die het hebben volgehouden, aandacht zal schenken. Het zijn kleine zelfstandigen die pogen het hoofd boven water te houden en daar wonderwel in slagen.

Banketbakker Carlier op de Avenue Concordia, is weliswaar niet de oudste met een historie van 104 jaar, maar de winkel is nog in de originele staat en daarom begin ik met deze zoete hofleverancier.
Als je binnenkomt ruikt het nog net zoals het 40 jaar geleden toen ik met mijn neus verlekkerd tegen de glazen vitrines aan stond. Mijn moeder kocht er niet veel omdat ze Carlier te duur vond voor een gezin van zes.

De banketbakker/chocolatier is erg traditioneel gebleven en niet erg met zijn tijd meegegaan: echter zijn koekjes (zie glazen stolpen) en kleine taartjes, zoals het aalbessen - schuimtaartje blijven verkoopkanonnen.

Achter de winkel is een museum (pje) wat zeer de moeite waard is. Op afspraak kan je met een klein groepje een rondleiding krijgen. De Kralingers kennen en waarderen Carlier: ik kom er altijd bekenden tegen.

Het is niet de beste, maar wel de uniekste banketbakkerswinkel van/in Rotterdam.
Dat kunt U gerust voor zoete koek van mij aannemen.


(foto`s aanklikken voor vergroting)

3 opmerkingen:

Franny van Linschoten zei

Even op jouw pagina's geweest omdat ik erg benieuwd was. Wat een prachtige foto's bij dat artikel van Carlier. Mijn vraag is deze; waarom is hij niet de beste Banketbakker?
Ik heb zelf 4 jaar bij een bakker gewerkt en vind Carlier heel verfijnd en vers.
Hartelijke groeten Franny van Linschoten. Ik ben benieuwd naar het stukje over de slagerij.
Gisteren is de Jury van de Slagerij van het Jaar weer geweest voor keuring 2. We wachten af en hopen door naar de volgende ronde te gaan, maar ja er moeten er 10 afvallen.

Ellen ten Bruggencate zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ellen ten Bruggencate zei

Dank je wel voor je reactie, Franny. Jullie komen nog aan bod, maak je borst maar nat.:-) Ik verspreid de artikeltjes over Kralingen een beetje omdat er nog maar weinig ouwe getrouwen over zijn. In feite staat in het stukje waarom Carlier niet mijn favoriete banketbakker is. Ik vind dat hij niet met zijn tijd meegaat. JULLIE zijn altijd aan het vernieuwen, zowel wat vlees als de maaltijden betreft.
Carlier heeft een summier assortiment dat altijd hetzelfde is. Ik zou me kunnen voorstellen dat de jonge bakker wel wat uitdagingen zou willen aangaan, maar het tegendeel is waar.
Hij gebruikt in zijn gebak veel crème waar wij niet van houden. Ik realiseer mij dat hij wellicht ingaat op de vraag van de oude , behoudende Kralingers. In dat geval val ik niet in die categorie.
Het is heel subjectief, maar ik koop het liefst bij Specker.
Succes met de competitie! Gr.Ellen