16 april, 2007

Getrouwd met de bank

Waarom die titel?
Omdat manlief op iedere stek de benaming "Mr. AMRO" en later "Mr. ABN-AMRO" opgespeld kreeg. Dat jargon stond mij niet altijd aan, maar was binnen het bankwezen heel gewoon.
Wanneer ik naar buiten kijk zie ik twee bankgebouwen die direct in het oog springen. Onze ABN-AMRO en Fortis.
Het oude gebouw aan de Coolsingel kan zelfs met de nieuwbouw erachter niet tornen aan de geweldenaar op het Weena. De bank der banken lijkt langzaam onder de geruchtenstroom over een eventuele overname te verschrompelen.
ABNAMRO bepaalt niet meer, er wordt voor haar bepaald. Rijkman Groenink heeft wat tumult gezaaid in het keurig grijze streepjes - rode bretels imperium. Het schip is roerloos en de inzittenden wachten gespannen af.

Eerst was er de maffia-achtige overnamestrijd met Anton Veneta. Ik meldde mij al voor onze zoveelste overplaatsing. "Ja hoor Friem, Verona of Venetië zie ik wel zitten. Dat is weer iets anders dan Riskmanagement in Rotterdam, of districtdirecteur in Leeuwarden, of rayondirecteur in Goes, of rayondirecteur in Oud-Beijerland, of directeur in Zierikzee, of KZR in Amsterdam of her-en der in Rotterdam." Ik schets in het kort het verloop van heden tot 1974. Peter is geboren AMRO.

We hebben het nodige meegemaakt bij DE bank. Natuurlijk knepen wij hem ook bij de fusie tussen ABN en AMRO, waarvan wij dachten dat de culturen wel zouden kunnen botsen.
Het is goed uitgevallen, ook voor ons. Alle reorganisaties daarop hebben we ook overleefd. Met nadruk zeg ik we, omdat het thuisfront ook behoorlijk te lijden heeft gehad onder de perikelen bij de bank.
Laat dit niet op een klaagzang gaan lijken: ik geef eerlijk toe dat de bank tot op heden een goede broodheer is (geweest). Het lijkt op een stoelendans waarbij Peter nog telkens een stoeltje weet te bezetten. Met zijn bijna 57 jaar is hij alleen niet zo vlug meer en zou bij de volgende ronde wel eens naast de stoel kunnen vallen of buiten de boot, om maar eens een andere metafoor uit dit verhaal terug te halen.

Twee jaar geleden in hartje Chicago zag ik overal het bekende ABN-AMRO logo. Dat gaf een, waarschijnlijk ongepast, trots gevoel. LaSalle staat al weer enige jaren in de ABN-AMRO stal en het geeft wel kriebels als je fier in de lucht het groengele embleem waarneemt.
Hoelang geleden is het dat ABN-AMRO in de race was om de Generale over te nemen? Werd dat toen niet Fortis?
Eén groot aandeelhouder houdt een lucifer bij het lont en de boel explodeert. Wie de resten opvangt is nog maar de vraag. Er staan wat buitenlandse gegadigden met hun armen wagenwijd open. De boel wordt gewoon verkwanseld, ik heb er geen andere woorden voor.

En wij??
Wij mogen onze winst uit de aandelen en opties opstrijken en verder afwachten wat er gaat gebeuren. Niet alleen is het de werkgever van mijn man, ook zijn wij klant.
Over de service van de bank was ik al lang niet meer te spreken, daarover heb ik mij al eerder beklaagd. Privé zitten we er al lang over te denken een move te maken, maar dan naar een kleiner instituut. Mocht het inderdaad Fortis worden, dan is die beslissing in ieder geval snel genomen.

Bron: http://www.nu.nl/
Groenink vervangt Loudon bij Shell
Uitgegeven: 8 maart 2007 11:35 Laatst gewijzigd: 8 maart 2007 12:41
DEN HAAG - ABN Amro-topman Rijkman Groenink gaat Aarnout Loudon vervangen in de zogeheten 'board' van oliemaatschappij Shell. In die functie vervult hij de rol van toezichthoudend directeur die zich niet bezighoudt met de dagelijkse operationele gang van zaken.De Nederlandse en Britse tak van Shell werden eind 2005 samengevoegd, waarbij oude bestuurslagen werden vervangen door een 'board' volgens het Angelsaksische model. Hierin zitten zowel de uitvoerende directeuren als niet-uitvoerende directeuren (toezichthouders). Het Nederlands-Britse bedrijf legt de voorgenomen benoeming ter goedkeuring voor aan de aandeelhouders op de jaarvergadering van 15 mei.

Hoe kan Groenink dit en zijn andere commissariaten er nog naast doen? Volgens mij is dat godsonmogelijk. Voor hem komt een eventuele overname dan ook op geen beter moment.
Deze analyse heb ik zo mild mogelijk trachten te formuleren.

Geen opmerkingen: