18 april, 2007

The killing fields

Virginia Tech is voor ons een begrip. The Hokies zijn altijd een geduchte tegenstander van the Tigers: Clemson Tigers wel te verstaan.
Zoon Jacob “studeerde” in Clemson, South Carolina en heeft heel wat wedstrijden tussen the Hokies en the Tigers gezien. Beide universiteiten staan bekend om hun sportprestaties en komen elkaar in alle disciplines (NCAA) tegen. “Go Tigers versus go Hokies”.
Eveneens liggen ze in zwaar christelijke staten, al valt Virginia niet onder/in the Bible Belt.

Op 20 april 1999 schoot een idioot in Columbine, Colorado een aantal magazijnen leeg op niets vermoedende scholieren.
Meteen werd mij door verontruste vrienden gevraagd of ik niet bang was voor Jacobs veiligheid. De rust was eigenlijk net weergekeerd, nadat Cobus & Friends een maand eerder door de politie betrapt waren met een biertje in de hand. Dit gebeurde tijdens een private party in een studentenhuis.
Dat akkefietje had mij behoorlijk van mijn stuk gebracht aangezien de politie van SC hard optreedt tegen drinkers onder de 21.
Weer een les over hoe vreemd het land in elkaar steekt. Er mag van alles niet, maar er gebeuren altijd van die extreme, explosieve dingen. Het zijn zulke tegenstellingen, zulke uitersten.
Minderjarigen worden de oorlog ingestuurd, mogen daar doden, maar nog geen druppel bier drinken. Hypocrisie in optima forma. Die jongens en meisjes moeten mijns inziens eerst verplicht seks en drank hebben genoten alvorens ze de kans lopen te sneuvelen in een land ver van huis.

Nee, ik was niet bang na dat bloedbad op the Columbine highschool: ik was er wel kapot van.
Een week na dat drama haalde ik Jacob op voor de zomervakantie. Op de campus werd gepatrouilleerd door politie en militairen. Bij de ingang van het baseballstadion werden we gefouilleerd en onze tassen doorzocht. Er waren her en der afscheidsfeesten waar ook beveiligingsagenten rondliepen. Het was een heftige reactie die ik later, na aanslagen, weer waarnam.
Even is iedereen in alle staten en alert en dan vervlakt het. Dat kan ook niet anders. Zelfs tegen één gek met een vuurwapen en een arsenaal munitie is niets doen.
Wás het maar een Bud Light geweest.

Geen opmerkingen: