30 april, 2007

Weekendje Amsterdam - deel 2

Zondag 29 april.
De dag des oordeels voor AZ, PSV en Ajax. De hoofdstad loopt weer vol - o.a. met Ajaxsupporters die zich een weg banen naar het Leidscheplein. Vol branie - waarmee ze hun onzekerheid trachten te verhullen - lopen ze langs ons op het Rembrandtplein. Wij aanschouwen in alle rust de sjokkende menigte. Iedereen kijkt ons jaloers aan - ze willen ook zo graag zitten, maar de mooiste plekjes zijn om 11 uur al bezet en eigenlijk moeten ze iets doen....... in de eindeloze rijen staan voor Madame Tussaud, de musea en andere bezienswaardigheden. Het is doodvermoeiend, maar daar zijn ze toch voor naar Amsterdam gekomen.
Het straatbeeld van Rotterdam wordt bepaald door allochtonen, dat van Amsterdam door buitenlanders. In het centrum van de hoofdstad zie je een enkele hoofddoek - in het centrum van de havenstad zie je enkel hoofddoeken.
De Engelse plaag is gelukkig huiswaarts gekeerd.
--------
Na het verkwikkende middagtukje en de verfrissende douche horen we de uitslagen. Het is Excelsior gelukt AZ (en die vervelende van Gaal) van het kamioenschap af te houden. Sterker nog - de derde plaats geeft niet eens recht op (voorrondes) Champions League. Hilarisch is de landstitel voor PSV. Ik gun het Ronald Koeman.
On top of that belt zoonlief vanuit Portugal. Hij heeft een hole in one gemaakt op de wereldberoemde Vale do Lobo. Die fortuinlijke slag zal hem ook een onfortuinlijk vermogen kosten waarna hij een stevige alcoholische kater cadeau krijgt.
--------
De avond is geheel vrijgehouden voor een etentje bij Quattro Gatti - jazeker die van de 10 van Johannes van Dam. Reserveren is noodzakelijk - evenals een grote dosis geduld.
Kleine kaart - mooie verse producten - verrassende combinaties - maar een 10 vind ik het niet waard. Er is plaats voor 22 gasten, doch de twee heren (kok en ober) laten vanavond niet meer verkopen ze niet meer dan één tafel per avond. Daar wordt je niet rijk van. Peters langoustines zijn te lang gekookt en daardoor papperig.
Het is zeker een aanrader - maar laat je niet (ver)leiden door recensies die een te hoog verwachtingspatroon scheppen.
Net als Johannes plaats ik de rekening die overigens alleen contant voldaan kan worden. Pinnen noch creditcard zijn mogelijk.
--------
We lopen via (de) Singel terug naar het hotel. Men is zich luidruchtig aan het voorbereiden op Koninginnedag. Door de grachten wordt naarstig proefgevaren.
Vier tienermeisjes hebben blijkbaar het kapitale, ouderlijk grachtenpand voor zichzelf. Met de nodige flessen hebben ze zich op het bordes geïnstalleerd. Het lijkt meer op exhibitioneren: de drank, de K-3 muziek, het aanstellerig gedrag en de schaarse kledij wijzen daarop. Als de troep maar is opgeruimd voordat pappie en mammie thuis komen.
Even verder, achter de roodverlichte ramen op de Nieuwezijds kijken de dames werkeloos toe hoe een 31-jaar getrouwd paar innig gearmd voorbij loopt. Ik hoop maar dat zij net zo gelukkig zijn als wij.

Geen opmerkingen: