07 april, 2007

Zacht of hard gekookt

Bij ons is eitje - tik een Paastraditie. "Hoeveel?", vraag ik altijd voor ik ze in het kokende water leg. Morgen ga ik met een gerust hart - zonder limiet - de verse Zeeuwse eitjes koken. Onderstaand stukje, dat op het GezondheidsNet stond, stelde mij gerust.........tot het tegendeel bewezen wordt.
Eieren: wel of niet?
Gebakken, gekookt, gepocheerd of geverfd en verstopt in de tuin. Wie lust er geen eitje bij het ontbijt? Toch smaken eieren door salmonella en vogelgriep lang niet iedereen goed meer. Ten onrechte, want van eieren kun je nauwelijks ziek worden. Ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Eieren zijn gezond. Waarom?
Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 90 kcal.
Eieren bevatten anti-oxidanten die ouderdomsgebonden oogziekten kunnen tegengaan.
Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren in een goede. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten.
Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, en de vitamines B2, B12, E en D.
Versheid
Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in zout water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Voordat een ei in de winkel terecht komt, wordt er ook goed op de kwaliteit van het ei gelet. Om te controleren of een ei vers is, wordt er gekeken naar de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Cholesterolgehalte
Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten. Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol inzit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.
Salmonella
Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer vijftigduizend mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten. Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dat merk je meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken is over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen. Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de salmonella zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als de nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselvergiftiging!Vogelgriep Het is vrijwel onmogelijk dat je door het eten van eieren besmet raakt met het vogelgriepvirus. Je kunt de ziekte alleen oplopen na intensief contact met zieke en dode vogels. Is een ei toch besmet is met het vogelgriep, dan overleeft het virus verhitting in de steel- of koekenpan niet.
Pasen

Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of (vilt)stiften is, kun je zorgeloos naar binnen werken. Kook eieren wel hard (tenminste 9 minuten), zo voorkom je een salmonellabesmetting.
Nog enkele tips om met een nóg geruster gevoel een eitje te eten
-Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aanzit. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
-Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken en leg ze in de koelkast.
-Voordat je gekoelde eieren eet, kun je ze het beste eerst op kamertemperatuur laten komen.
-Als er een bloedstipje te zien is in het ei, is er nog geen sprake van bevruchting. Het is niets meer dan wat bloed dat door het scheuren van een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip, in het ei terecht is gekomen. Met een natgemaakte lepel haal je het stukje er zo uit.
-Leg je ei niet naast sterk geurende levensmiddelen. Door de poreuze schaal neemt het ei heel snel de geur van deze producten over.
-Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.


Tenslotte wens ik iedereen gezellige en zonnige Paasdagen, met of zonder eieren.

Geen opmerkingen: