26 april, 2008

"Op de Sien"

Amsterdam mag dan Wereldboekenstad zijn, Rotterdam heeft Poetry International.

<== Zeer de moeite waard is dit "bewaarexemplaar" van het literair tijdschrift Passionate Magazine. Misschien loop ik achter de feiten aan (het werd in maart feestelijk gepresenteerd), maar voor de liefhebbers van poëzie uit de roerige jaren '60 en '70 is dit een 'wannahave'.

Passionate is er als eerste in geslaagd een uniek beeld te schetsen van een generatie dichters en schrijvers in Rotterdam waarvan sommigen nog een cultstatus hebben, maar anderen in de vergetelheid zijn geraakt of dreigen te raken.
Er is uniek materiaal opgenomen van o.a. Bob den Uyl, C.B. Vaandrager, Riekus Waskowsky, Arie Gelderblom, Leyn Leijnse, Loesberg, en anderen.
****
Verschillende Rotterdamse auteurs debuteerden in die periode, maar in de meeste gevallen bleef het bij enkele uitgaven die weinig succes hadden. Onterecht vindt de redactie van Passionate Magazine. Kwalitatief is het werk van deze auteurs op zijn minst interessant en vaak zelfs zeer goed. Hun rauwe en realistische literatuuropvatting alleen al maakt hen speciaal binnen de Nederlandse literatuur.
In de special Op de Sien wordt gekeken hoe die generatie dichters/schrijvers zich heeft ontwikkeld. Het literaire klimaat van de stad is meegenomen om zo een achtergrond te schetsen waartegen de gebeurtenissen zich afspeelden. Individualiteit, onderlinge concurrentie, persoonlijke tragiek en het gebrek aan een literaire voedingsbodem kenmerkt deze generatie. Zoals Gerrit Komrij schreef in het voorwoord van de Verzamelde gedichten van Riekus Waskowsky: ‘Er is een Nederlandse literatuur en een Rotterdamse. Van die twee is de Rotterdamse de boeiendste, verreweg. (...) Het Rotterdamse literaire leven is uniek, extreem. ( bron:cultuurnet )
****
Maria Heiden (boekhandel van Gennep) belicht de literaire scene in Rotterdam in die jaren van sex, drugs en heel veel drank.

Nu te verkrijgen in de betere (Rotterdamse) boekhandel of via info@passionatemagazine.nl.

Geen opmerkingen: