Vanmorgen ontving ik van de Humanistische Omroep onderstaande mail. Aangezien ik de publieke omroep een warm hart toedraag, zeker nu de commerciëlen het hele omroepbestel verzieken, plaats ik dit bericht graag. De kleine omroepen met kwaliteitsprogramma`s dreigen ten onder te gaan, maar vechten hard terug, met goed resultaat.
Beste 747Live luisteraars: Goed nieuws!
“Ongelijke behandeling humanisme ongeoorloofd”
Humanistische Omroep wint rechtszaak tegen Commissariaat voor de Media.
Onzorgvuldig en niet toereikend gemotiveerd, noemde de Rechtbank Amsterdam in zijn uitspraak van 5 juli j.l. het besluit van het Commissariaat voor de Media (CvdM) om de radio- en tv-zendtijd van de Humanistische Omroep per 1 september 2005 substantieel te reduceren.
Van groot belang voor de rechtbank is vooral dat het CvdM gehandeld heeft tegen het gelijkheidsbeginsel, door bij het vaststellen van de aanhang van het humanisme in de Nederlandse samenleving andere criteria te hanteren dan bij de berekening van het aantal protestanten, katholieken en moslims.
Mede op grond hiervan zijn de bezwaren van de Humanistische Omroep tegen het besluit van het CvdM gegrond veklaard.
Het CvdM is opgedragen een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de overwegingen van de Rechtbank.
Vooraf
Per 1 september 2005 stelde het CvdM een nieuwe beleidslijn in voor de zendtijdverdeling onder de levensbeschouwelijke 39f-omroepen. Er kwamen drie grootte-klassen: een voor levensbeschouwingen met een aanhang tot 500.000 personen, een voor die met een aanhang tussen de 500.000 en 2.000.000 en een voor die met een aanhang van meer dan 2.000.000.
Iedere levensbeschouwing diende aan te tonen over hoeveel aanhangers met ‘daadwerkelijke affinitieit’ men beschikte.
Terwijl bij het vaststellen van de zendtijd voor het katholicisme en het protestantisme het overleggen van ledenadministraties volstond en land van herkomst diende als criterium bij het berekenen van het aantal moslims, voldeden bij de Humanistische Omroep in de ogen van het CvdM drie onafhankelijk van elkaar verrichte wetenschappelijke onderzoeken niet.
De drie onderzoeken (Intomart, Motivaction en Verwey-Jonker Instituut) waren specifiek gericht op het vaststellen van ‘daadwerkelijke affiniteit met het humanisme’ en kwamen alle drie uit op een aanhang van meer dan 500.000 personen.
Desalniettemin deelde het CvdM de Humanistische Omroep in bij de kleinste van de drie grootte-klassen, zich baserend op het Woning Behoefte Onderzoek uit 2000 en het Algemeen Voorzieningen Onderzoek uit 1999.
Opmerkelijk daarbij was dat bij het katholicisme, het protestantisme en de islam kinderen wel werden meegerekend en bij het humanisme niet.
Gevolgen
Door dit besluit raakte de Humanistische Omroep - in een glijdende schaal - de helft van zijn radio-uren en bijna eenderde van de televisiezendtijd kwijt.
Getuige de waardering voor de kwaliteit van onze programma’s in binnen- en buitenland, betekende dit een gevoelig verlies van expertise, niet alleen voor de Humanistische Omroep zelf, maar ook voor de omroepen waarmee intensief samengewerkt werd in programma’s als De Donderdag Documentaire, De Vloer Op, Nieuwslicht, Radio Atelier en 747Live.
Een reorganisatie moest worden doorgevoerd waarbij gedwongen ontslag niet vermeden kon worden.
Uitspraak
In zijn uitspraak van 5 juli vernietigt de Rechtbank het besluit van het CvdM.
Het bezwaar dat de Humanistische Omroep aantekende tegen het voorbijgaan door het CvdM aan de resultaten van de drie recente onderzoeken - die de door het CvdM gevraagde daadwerkelijke affiniteit vaststelden - wordt gegrond verklaard.
De rechtbank noemt, evenals de tijdens de rechtszitting ondervraagde hoogleraar statistiek prof. J.J. Hox, het onacceptabel dat het CvdM daarvoor onderzoeken in de plaats stelt, die gedateerd zijn en niet tot doel hadden de noodzakelijke daadwerkelijke affiniteit in kaart te brengen. Vooral van belang voor de Humanistische Omroep en de Humanistische Beweging in Nederland als geheel, is dat de Rechtbank de verschillende wijzen waarop het CvdM de omvang van de aanhang van de verschillende levensbeschouwingen heeft vastgesteld, ongeoorloofd acht. De ongelijke behandeling van het humanisme die dit tot gevolg heeft is voor de Rechtbank een doorslaggevende reden om het beroep van de Humanistische Omroep gegrond te verklaren.
De Humanistische Omroep gaat er vanuit dat het CvdM de Humanistische Omroep op basis van deze uitspraak alsnog en met terugwerkende kracht de zendtijd verleent die geldt voor levensbeschouwingen die beschikken over een aanhang van tussen de 500.000 en 2 miljoen aanhangers.
Voor inlichtingen,
Humanistische Omroep
Bert Janssens 035-6722020
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten