12 december, 2008

Zwart goud

*************************
Geacht Filmfonds.

Ik heb een geweldig idee voor een succesvolle film - zelfs al is die film volkomen ruk. Het is het onderwerp en de hoofdrolspeler die ervoor zullen zorgen dat de film verkoopt.

Hier komt het idee.

Mijn film gaat over stervende kinderen (baby's ook) in Afrika. En de hoofdrol gaat dan gespeeld worden door Frans Bauer (!) Het verhaal (dat doet er eigenlijk niet toe, maar goed) dat gaat als volgt:

Frans Bauer is een Arts zonder Grens. Hij doet louter goed werk. (Nobelprijswinnaar!). Dan gaat hij diep de bush in en komt in een dorp waar ze de moderniteit niet aan kunnen. Het leger buit de dorpsbewoners uit, maar Dokter Frans laat zich niet kennen. Samen met zuster Kitty (Marianne Weber) besluiten ze om enkele kindertjes te redden en naar Nederland te brengen, maar K'nogo Boeng K'ding (De Generaal, gespeeld door Peer Mascini) zal alles doen om dit te laten mislukken. Hier tussendoor speelt nog het verhaallijntje dat zowel Frans als Peer verliefd zijn op Marianne.

Deze film zal zeker scoren. We komen er mee in alle actualiteitenprogramma's en die zullen alle enthousiast zijn, omdat het hier gaat over een groot wereldprobleem. (Honger en Oorlog, om er maar eens twee te noemen.) Je scoort dus altijd, want niemand zal zeggen: Wat speelt die Bauer slecht, want daar gaat het niet om. Frans moet ook overal roepen: ''Het gaat mij om die kinderen...'' Nou, met zo'n onderwerp krijgen we de hele koninklijke familie op de premiere, en ik weet zeker dat cast en crew in De Wereld Draait Door (Vara) mag komen vertellen hoe erg de situatie in Afrika is.

Bauer en Weber zorgen voor het succes in de bioscoop, want iedereen die naar een concert van Frans gaat, krijgt een gratis kaartje voor de film... Dus op de eerste dag, kunnen we al meteen zeggen dat er 600.000 kaarten zijn verkocht. Maar... we blijven zeggen... het gaat ons niet om het commerciële succes! We willen aandacht voor de situatie in Afrika. De sub-boodschap luidt dan ook: Regering, Verenigde Naties, wie dan ook, doe er wat aan!

Voor de regie dacht ik aan mezelf.

Theodor Holman in Het Parool

Geen opmerkingen: