06 september, 2010

Zeeuwse roem


Manuscripta is alweer voorbij en de eerste literaire prijs van het nieuwe seizoen is uitgereikt. De Selexyz Debuutprijs is gewonnen door Franca Treur (31) met haar roman "Dorsvloer vol confetti."

Na veel lovende kritieken stond haar agenda binnen de kortste keren vol uitnodigingen voor lezingen, interviews en andere optredens.

De genomineerden voor de NS Publieksprijs en de zogenaamde tiplijst van de AKO Literatuurprijs zijn inmiddels ook bekend. En weer is Franca Treur erbij. Er kan nog meer confetti bij.

De Zeeuwse zal inmiddels aardig aan de publiciteit gewend zijn geraakt. Ik zou mij echter voor kunnen stellen dat je wel een brok in je keel krijgt bij het zien van je naam tussen die van Annejet van der Zijl, Cees Nooteboom, Thomas Rosenboom en Kees van Beijnum.

Ik hoop zo dat haar familie vol trots de literaire carrière van Franca volgt.

De Meliskerkse schreef een (voor ons) herkenbaar verhaal. Franca probeert (net als ik), indien gevraagd, duidelijk te maken dat het een roman is. Maar ze weet (net als ik) hoe ze aan de ingrediënten voor haar verhaal is gekomen.

Echtgenoot las "Dorsvloer" ook en herkende veel namen en situaties. Fictief, maar ook authentiek.
Ik vraag me nog steeds af of mijn scoonvader (huisarts te Zoutelande, Meliskerke en Biggekerke) in zijn 2CV naar Meliskerke is gereden om Franca "te halen."

Een markante persoonlijkeid die wel paste in "Memorandum van een Walcherse dokter."
*****************************************************************************************

Geen opmerkingen: