11 oktober, 2012

I ♥ in gif gedoopte pennenstreken van Ephi.


 
Afgelopen maandag schreef een lezer dat ik mijn pen vaak in gif doop als ik over GroenLinks schrijf. Misschien heeft deze lezer wel gelijk. Mijn excuses daarvoor. Ik gebruik meestal het materiaal en de grondstoffen die het onderwerp zelf aanlevert. Maar is het werkelijk mijn schuld als er keer op keer blijkt dat de substantie die uit de GroenLinkse achterkamertjes sijpelt duurzaam gif blijkt te zijn? Een venijn dat bestaat uit roddel, (groen)slinkse streken, afgunst en absurde afrekeningen?
 
Gisteren werd bekend dat de gifbeker bij GL nog lang niet leeg is gedronken. Na fractievoorzitter Jolande Sap, na partijvoorzitter Heleen Weening en met haar het hele partijbestuur, is het nu de beurt aan voorzitter Andrée van Es van de onderzoekscommissie 'verkiezingsnederlaag' om op te stappen.
 
En laat ik eraan toevoegen: niet met opgeheven hoofd. Van Es zegt de 'commissie niet in diskrediet te willen brengen' nu bekend is geworden dat ze Sap en Weening min of meer onder druk heeft gezet om hun functies neer te leggen. Andrée van Es, ex-PSP en wethouder in Amsterdam, is een prominent lid van GL en zelfs een belangrijk figuur in de geschiedenis van deze partij. Daarom ook werd ze aangesteld in de functie van voorzitter van de onderzoekscommissie. Na de destabiliserende verkiezingsnederlaag had de partij kennelijk behoefte aan een neutrale en heldere visie op het debacle. En daarvoor was een wijs persoon nodig die zich op gepaste afstand hield van het gewoel, de clans en de achterbakse streken. Andrée van Es dus. Maar eer ze een letter op papier had gezet of een begin had gemaakt met haar feitenrelaas, was de icoon uit vervlogen tijden voor zichzelf bezig met afrekenen. En dit op een zeer persoonlijke wijze, in het geniep en zonder de leden te informeren. De scheidsrechter probeerde dus, met 'de hand van God' (zie Maradona), zelf een doelpunt te scoren.
 
Door haar persoonlijke onderonsjes met betrokkenen te misbruiken. Die commissiegesprekken waren er niet om waarheid en feiten te achterhalen maar om Sap en Weening de mening van Van Es op te dringen. En die luidt: ophoepelen. Zo gaat het dus in het 'democratische' GroenLinks. Maar wie, in hemelsnaam, moet nu de commissie voorzitten die de mankementen en het disfunctioneren van de vorige onderzoekscommissie gaat onderzoeken? In ieder geval geen vrouw, alstublieft! Want na Weening en Van Es schijnt Femke Halsema (volgens een journalist van De Telegraaf die haar roddels opving) ook een dubbele rol te spelen tegen Sap (Halsema ontkent via een magere tweet).
****

Geen opmerkingen: