10 november, 2007

Gevraagd: NIEREN

Mag ik bedanken voor het zeer aanlokkelijke aanbod?! Gratis levenslange ziektekostenverzekering.

Mag ik zeggen dat ik het naar omkoping vind rieken? Mijn nier voor een gratis levenslange ziektekostenverzekering.

Mag ik zeggen dat ik bang ben een codicil in te vullen en dat ik mij daar heel erg voor schaam? Zelfs als ze me daarvoor een gratis levenslange ziektekostenverzekering aanbieden.

Mijn uitleg is heel simpel. Beide ouders zijn (uiteindelijk) aan falende nieren overleden. Mijn vader heeft meermalen in coma gelegen, waarbij wij machteloos de rand van zijn bed vasthielden.
Hij kwam er telkens op een wonderbaarlijke manier weer uit en bovenop.

Het zijn ervaringen die diepe indruk hebben gemaakt. Ik neem ze mee in mijn afweging. Wat overigens niet impliceert dat dit een definitief nee is. Niemand zo veranderlijk als Ellen.

Bovendien ben ik bang dat mensen in geldnood zich massaal zullen aanmelden bij de nierbank. Dat lijkt mij geen goede zaak.
Wat te denken van welwillenden, die niet in aanmerking komen als donor. Hetzij vanwege hun leeftijd of andere medische indicaties.

Maandag moet ik (heel toevallig) een echo laten maken. Dit onderwerp zal dan ongetwijfeld even door mijn hoofd schieten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Enerzijds snap ik je reactie wel, anderszijds niet. Laat ik de andere zijde eens proberen te belichten...

Ze zeggen toch altijd "gezondheid is onbetaalbaar". Das waar, maar toch is er nu manier gevonden om mensen met slechte nieren meer kans te geven op een leefbaar bestaan. Het vergroten van het aantal donoren... het lijkt zo simpel. Ik vind dit wel een goede manier om het aantal te vergroten.

Je kunt het ook nog zo bekijken... waarom zou iemand een nier afstaan? Wat wordt hij er beter van? Normaal helemaal niets, ik zou zelfs zeggen hij wordt er slechter van ! Namelijk, als er een nier uitvalt, is hij zelf patient geworden!!!!! Dus waarom het risico??? Door ook de donor een "win" te geven, komen we op een win/win situatie! altijd goed lijkt me...

Ellen ten Bruggencate zei

Ja, je hebt gelijk Jos. Waar het bij mij aan schort is "angst".
Dank voor je reactie.