28 april, 2012

4 mei - de dag van de hotemetoten

*****************************************************************************
Sorry, ik ga er nog even over door.

We zaten vanavond heerlijk asperges te eten en maakten samen een fles Macon Villages soldaat.
Wijn weekt de emoties los.

"Het gaat alleen maar om de hotemetoten," zei echtgenoot. "Zij profileren zich. Zij willen gezien worden. Met hun strakke gezichten."

Echtgenoot had gelijk. Die hele poespas in De Nieuwe Kerk en op De Dam heeft niets meer met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog te maken.

Alle oorlogen en conflicten moeten om acht uur even herdacht worden. Oorlogen en conflicten waar wij als bevolking niets mee te maken hebben.
Er gaan troepen naar gebieden omdat we lid van de VN en de NAVO zijn - maar voelen wij Nederlanders dat we in oorlog zijn?

Nederland was tussen 1940 en 1945 BEZET geweest. Dat is een wezenlijk verschil.
Van de circa 140.000 Joden in Nederland werden er tussen de 104.000 en 110.000 vermoord, ongeveer 75 procent in totaal.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei duwt ons veranderingen door de strot die onverteerbaar zijn. Allemaal in het kader van DE VREDE.

Zie hier wie er in Vorden herdacht worden:
In het Achterhoekse Vorden acht men de tijd rijp om bij de Dodenherdenking op 4 mei ook de gevallen nazi-soldaten te gaan herdenken. Onder het publiek is veel bijval. Het zou een nobele daad van vergeving zijn.
In het Gelderse plaatsje Vorden vindt het plaatselijke Comité 4 mei dat de tijd is aangebroken om tijdens de Dodenherdenking ook stil te staan bij de daar in de Tweede Wereldoorlog gevallen Duitse soldaten.Vorden is een van de weinige plaatsen in Nederland waar op de algemene begraafplaats Duitse soldaten uit WO II begraven liggen (10 Duitse vliegeniers en soldaten), omdat hier sprake is van een particulier graf, gekocht door de vader van een van de omgekomen vliegeniers. Bijna alle andere Duitse graven zijn na de oorlog naar de centrale Duitse Oorlogsbegraafplaats in IJsselstein overgebracht. bron

Ieder jaar maak ik me er weer druk over. Omdat ieder jaar het N.C 4-5 mei weer met een nieuw tartend verzinsel komt.

Ik wil de "oude" 4 mei herdenking terug. Twee minuten stilte om de slachtoffers van 40-45 te herdenken. Om hen te eren die voor onze vrijheid hebben gevochten - de dappere mannen en vrouwen van het verzet.

Ik wil een herdenking als die op 15 augustus - de Indië herdenking.
Puur en eervol.

Een herdenking waarbij nabestaanden op de voorste rij zitten en niet een staanplaats achter een pilaar krijgen.

Nadat mijn boek was uitgekomen stelden een paar leeftijdgenoten mij de vraag: "Waarom laat je die oorlog niet los? Het is nou al zó lang geleden."

Hoe kun je iets loslaten wat een wezenlijk onderdeel van jezelf is?
****************************************************************************

Geen opmerkingen: