Er werd lustig op losgetwitterd - over het omstreden gedicht (zie vorige blog).
Het CIDI liet zich niet onbetuigd en daar werd door mevrouw Nooter - directeur van het Nationaal Comité 4-5 mei op gereageerd:
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verbijsterd door de kritiek van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op een gedicht dat tijdens de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam wordt voorgedragen.
Foto: ANP
Het gedicht van de 15-jarige scholier Auke de Leeuw gaat over de 'foute keuze' van zijn oudoom, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de Waffen-SS.Volgens het CIDI wordt de SS'er daarmee op eenzelfde niveau gezet als de echte slachtoffers van het nazibewind, terwijl veel SS'ers bloed aan hun handen hebben. lees verder
Maar wat blijkt!
donderdag 15 maart 2012
Naast het optreden op de Dam maken de scholieren ook kans om op de dodenherdenkingen in Amersfoort, Vught en Westerbork hun gedicht voor te dragen. Als iedereen zijn zegje heeft gedaan, trekt de jury zich terug in een andere zaal. Na twintig lange minuten is het zo ver. Juryvoorzitster Inge Kappert betreedt het podium en gaat alle herdenkingsplaatsen een voor een af. Teun Schoenmakers van het OLV gaat naar Amersfoort, Quin Frijters, óók van het OLV, naar Vught en Auke de Leeuw van het Helmondse Knippenbergcollege naar Westerbork.
En dan de grote winnaar: Charlotte Fontijne van het Bleekvliet Gymnasium in Sint Michielsgestel. Zij mag haar gedicht voordragen aan al die mensen op de Dam. lees verder.
Zo zijn de regels van deze wedstrijd.
Maar zie hier! (met dank aan Carel Brendel voor het speurwerk)
15 maart 2012
Met het gedicht 'De stilte spreekt' heeft Charlotte Fontijne (16 jaar) donderdagavond in Breda de finale gewonnen van de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Charlotte zal haar gedicht op 4 mei voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook Auke de Leeuw (15 jaar) zal zijn gedicht 'Foute keuze' voordragen op de Dam.
Twee andere finalisten Quinn Frijters (15 jaar) en Teun Schoemaker (16 jaar) zullen hun gedichten voordragen tijdens de herdenkingen in het Nationaal Monument Kamp Vught en het Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De overige finalisten doen mee aan herdenkingen in de provincie Noord-Brabant. lees verder
Ik heb mijn conclusie getrokken.
U ook?
********
Geen opmerkingen:
Een reactie posten