08 april, 2012

Over de schreef

***********************************
RECHTSSTAAT

Er zijn tal van manieren om een kabinet waarvan de politieke samenstelling je niet bevalt of waarvan het beleid je niet aanstaat, met democratische middelen te bestrijden. Door parlementaire oppositie te voeren. Maar ook door je recht op meningsuiting te gebruiken en via pamfletten, boeken of opiniërende bijdragen een tegengeluid te laten horen.

De straat opgaan, verenigd in vreedzame protestdemonstraties, is ook een veel gehanteerd middel. Men kan zelfs staken, wat ook een recht is. Pas wanneer je als bestuurder de wetten van de rechtsstaat niet meer uitvoert om een kabinet politiek te destabiliseren, volg je een proces dat je buiten diezelfde rechtsstaat en zijn democratische mechanisme plaatst.

Twee voorbeelden illustreren dit proces dat een eerste aanzet geeft tot aantasting van de rechtsstaat en het ontnemen van de wettelijke status aan het huidige kabinet.

Het eerste voorbeeld betreft de PvdA-burgemeester van Giessenlanden, Els Boot, die de politie verbiedt mee te werken aan de wettelijke uitzetting van de uitgeprocedeerde asielzoeker Rafiq Naibzay. Om niet te worden beschuldigd van schending van de wet, beroept Boot zich op een andere interpretatie van diezelfde wet: uitzetting zou de openbare orde in de gemeente verstoren. Het gezin Naibzay is goed geïntegreerd en de inwoners 'staan vierkant achter hen'.

Wat Els Boot er niet bij vertelt is dat ze, met haar actie, zelf de onrust bevordert en dus ook deels de bron is van de verstoring van de openbare orde. Wat je ook over de rechtvaardigheid van de uitzetting mag denken, feit blijft dat de burgemeester welbewust de zaak op de spits drijft en zich aan bestuurlijke ongehoorzaamheid jegens minister Leers schuldig maakt. lees verder

***********************************************************************************

Geen opmerkingen: