16 december, 2006

Domme gans


Bron: http://www.bmj.com/
Objective
To examine the relation between IQ in childhood and vegetarianism in adulthood.


Design Prospective cohort study in which IQ was assessed by tests of mental ability at age 10 years and vegetarianism by self-report at age 30 years.

Setting Great Britain.

Participants 8170 men and women aged 30 years participating in the 1970 British cohort study, a national birth cohort.

Main outcome measures Self-reported vegetarianism and type of diet followed.

Results 366 (4.5%) participants said they were vegetarian, although 123 (33.6%) admitted eating fish or chicken. Vegetarians were more likely to be female, to be of higher social class (both in childhood and currently), and to have attained higher academic or vocational qualifications, although these socioeconomic advantages were not reflected in their income. Higher IQ at age 10 years was associated with an increased likelihood of being vegetarian at age 30 (odds ratio for one standard deviation increase in childhood IQ score 1.38, 95% confidence interval 1.24 to 1.53). IQ remained a statistically significant predictor of being vegetarian as an adult after adjustment for social class (both in childhood and currently), academic or vocational qualifications, and sex (1.20, 1.06 to 1.36). Exclusion of those who said they were vegetarian but ate fish or chicken had little effect on the strength of this association.

Conclusion Higher scores for IQ in childhood are associated with an increased likelihood of being a vegetarian as an adult.

Bovenstaande resultaten hebben mij danig van mijn stuk gebracht. Als vlees -en visliefhebber sta ik met mijn mond vol watertanden, zeker in deze tijd van wild-en gevogelte. Ik koester mij met de gedachte dat ik meer dan 3 ons groente en 5 porties fruit per dag eet, wat niet iedere vegetariër kan zeggen. Of ben ik, door dat te zeggen, nou dom?

Enfin, het miljoenste onderzoek heeft weer iets opgeleverd waar deze schrijffreak dankbaar gebruik van kan maken. Conclusie: verstand komt met de vegetarische jaren en je bent een koe als je vlees eet.

Heeft U als vleeseter bovenstaand artikel begrepen, dan is het met uw verstand prima gesteld. Zo niet, dan zou ik me nog geen zorgen maken. Voor U zijn daar altijd nog de cartoons.

Herbivoren die het niet begrepen hebben: probeer eens vertelselianus inspiraticus fantasisus. Schijnt wonderen te doen.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je dit artikel ook in cartoonvorm? :)

Maar goed, als je het de laatste jaren zo met dat gedoe met dieren en wat voor ziektes ze krijgen hoort, krijg ik toch wel een beetje de kriebels. En dan waar ze de beesten allemaal mee volstoppen. Hormonen, antibiotica, nu die mrsa die tegen alles resistent is. Ik weet niet, maar ik kijk tegenwoordig toch iets anders naar m'n varkenslappie.
Kijk trouwens ook anders tegenwoordig naar mensen die niezen en volop hoesten zonder hand of zakdoek voor hun mond. De resistente TBC schijnt ook op te rukken. De wegtrekkende ganzen en ander gevogelte kan ook op een wat minder milde blik rekenen.
Zo'n schijtende V-vorm.....Bekijk het toch anders allemaal dan, zeg, een jaartje of tien/vijftien terug.
Ben ik nou dom?....Want ik eet er geen stukkie vlees minder om. Mjammjammie....met een sausje.

Ellen ten Bruggencate zei

Ja, ik ben het helemaal met je eens dat al die rare dierenziektes e.d. angstaanjagend zijn. Een grote varkensvleeseter ben ik dan ook niet.
Twee keer een campilobacter (door kruisbesmetting) gehad dankzij menselijke onzorgvuldigheid. Ik koop ook geen vleeswaren meer bij de slager, hoe lekker het er ook uitziet. Eerst zitten ze aan rauw vlees, dan aan het smerige geld en nooit zie ik ze hun handen wassen nadat ze klaar zijn met een klant.
Maar omwille van mijn intelligentie laat ik geen stukje gebraad staan, hoor.

Anoniem zei

Ja, het blijft uitkijken met die kruisbesmetting. En barbeque's...brr, wat ik bij sommigen zie gebeuren eerst al in de keuken en dan in de zon het vlees zetten, én de salade(s)is mijn trek voorbij. Nee, bedankt...heb nét nog thuis wat gegeten, zit nog vol. Ik neem zo misschien wel wat. En dan raad je al dat dat misschien overgaat in...niet. En maar hopen dat er flink veel fruit op tafel staat. Je moet toch wat. Anders is het later naar de Mac......Of thuis in de koelkast duiken.
En de pest is, soms denk ik ook wel eens dat we eigenlijk té hygienisch zijn. Nog even en 'we' kunnen nérgens meer tegen, tenminste als het om die microscopisch kleine krengen gaat. Eeuwige strijd van micro tegen macro.
Eiwitten haal je nu eenmaal uit vlees, maar medium rare of rare komt er bij niet in. En zonder handschoenen van koe naar varken naar kip....die slager kan het ook vergeten, die hoeft in ieder geval niet aan mijn vieze centen te zitten. Is ook intelligentie....en dat zonder worteltjes en prei