19 december, 2006

Familiegeheim

Je ziet het in films, leest het in keukenmeidenromans:
een schokkende onthulling tijdens een crematie.

Wij moesten vanmorgen naar de crematie van onze 89-jarige tante M. (de zus van mijn schoonmoeder).
Een mooie besloten bijeenkomst in Bilthoven, waar mijn uit elkaar gevallen schoonfamilie afstandelijk doch uiterst correct de schijn probeerde op te houden. Een enkeling geeft mij een zoen, maar het merendeel houdt mij op veilige afstand. Misschien wel verstandig ook, want ik krijg Dracula-achtige neigingen wanneer ik mij aan de koude kant bevind.
Soms denk ik wel eens dat ik over de verkeerde familie een boek aan het schrijven ben, maar dit terzijde.
Vanuit het niet stond een dame van, ik schat begin zestig, op en nam spontaan het woord .
Ik begreep haar verhaal niet helemaal. De lijn ontbrak en ik kon niet ontdekken wat haar relatie tot tante M. was. Ze zei dat ze zich verweesd voelde. Tante M. had zich om haar bekommerd en daar was ze haar dankbaar voor.
Haar laatste zin maakte direct een einde aan alle onduidelijkheid : ik ben de dochter van J.B.

Was dat even genieten!

In alle toespraken kwam het grote gevoel voor humor van tante M. naar voren. Wat jammer, maar tegelijk toepasselijk dat ze dit niet meer heeft kunnen meemaken.

Ik zag mijn schoonmoeder van ellende ineen krimpen. Dat zij dit op haar 88ste nog moest meemaken. Een smetje op de naam van haar gegoede Twentse familie, die toch in zulk hoog aanzien stond.
Deze E. mocht ook niet op de voorste rij tussen de (half)broers en zussen van tante M. inzitten, terwijl ze daar wel hoorde.

Dat opa J.B. een liefhebber was geweest wisten wij. Er was al een halfbroer, verwekt bij één van de gouvernantes, met wie hij vervolgens getrouwd was. Die zoon werd daarom geaccepteerd door de vijf "legitieme" kinderen.
J.B. kwam om bij het bombardement van Den-Haag. Naar wij vermoeden was hij toen op weg naar één van zijn maîtresses.

Tijdens het bittere kopje koffie na afloop durfde iemand mij te vragen wie die E. dan wel niet was. Ik kon daar maar één antwoord op geven:
"het verrassende resultaat van één van opa B`s slippertjes".

Geen opmerkingen: