25 december, 2006

Rome, Den-Haag, Atlanta, Christchurch

Na de kerstmis gisteravond en het urbi et orbi vandaag vanuit Rome, werden wij vanmiddag om 13 uur getrakteerd op een kerstpreek van onze koningin.
Daar werd ik niet blij van. Sterker nog, haar belerende toontje irriteerde mij mateloos. We mogen niet beledigen, waarmee ze de vrijheid van meningsuiting aan banden legt.
Trix sprak over niets anders dat waarde, normen en respect. Het was alsof J.P. deze kerstrede voor haar geschreven had.

James Brown (73) is gestorven. God bless his soul!!

Gelukkig werd mijn 1e kerstdag goedgemaakt door een e-mail vanuit het verre Nieuw-Zeeland waar Rob en Joke Veerman per tandem doorheen fietsen in 3 maanden.

Dag Ellen,
Dank voor je kerstkaart. Het gaat ons goed en we zijn inmiddels al weer enige tijd op het Zuidereiland. Om je een idee te geven van wat we zoal hebben gefietst: vanuit Auckland langs de zogeheten Firth of Thames weer omhoog naar Coromandel Town. Daar overgestoken naar Whitiangi en vervolgens via Whangamata naar Tauranga. Vandaar zijn we eerst even naar Rotorua gegaan, bekend van zijn geothermische activiteiten. Toen terug naar de kust en vervolgens de gehele East Cape langs (een gebied waar vrijwel uitsluitend Maori's wonen). Erg mooi en zeer afgelegen en stil. Vervolgens via Gisbourne (leuke art deco stad na herbouw door zware aardbeving) en Napier via het binnenland en leuke kleine plaatsjes naar Masterton en uiteindelijk Wellington. Het Noordereiland is bijzonder heuvelachtig en het is dan ook hard werken. De Nieuw Zeelanders zijn erg aardig en relaxed. Dat er hier volop wijn wordt verbouwd van hoge kwaliteit komt ons goed uit, die gaat er elke avond ruimschoots in. Vanuit Wellington zijn we overgestoken naar Picton en vervolgens via Bleinheim naar Kaikoura (vroeger walvisvangst nu gewoon met bootjes gaan kijken).
Fietsen, fietsen, fietsen en je komt dan in Christchurch, waar we nu (Kerstdag 1) verblijven. We hadden op het zuidereiland uiterst harde wind tegen, maar nu is het weer rustig gelukkig. Christchurch leek ons wel een toepasselijke naam voor een Kerstverblijf, alhoewel we niet religieus zijn. Morgen gaan we meer het binnenland in, en gaan we vlak langs de zuidelijke Alpen fietsen, waar je dan een prachtig uitzicht op hebt zonder al die hoge bergen over te hoeven fietsen. Dat blijft met al die bagage op onze tandem toch altijd nog hard werken, maar het is nog steeds leuk (vinden wij). We hebben er nu zo'n 1800 tot 1900 km op zitten, er komen er nog heel wat bij aangezien we helemaal naar het zuiden gaan (en dan weer terug). Het weer is een beetje wisselvallig, maar het is nu zomer en vandaag was het hier zo'n 21 graden. Het moet nog wel wat warmer worden. !e kerstdag is hier echt alles dicht, behalve de winkels en internetcafeetjes die door aziaten worden gerund. Kerst is een Nieuw Zeelandse familiezaak waar iedereen bij elkaar komt en bij voorkeur gaat BBQ'en.
Tot zover gaat alles goed, geen pech, zelfs nog geen lekke band gehad. We hebben wel last van enige filmontwenningsverschijnselen, maar dat halen we wel weer in na terugkeer.(Rob is recensent van Movie2Movie. red)
Nog fijne dagen en een prachtig 2007.

Groet uit Christchurch,
Joke en Rob

Geen opmerkingen: