16 februari, 2007

Koud

Het is koud, echt koud. Vannacht gaat het vriezen, wat voor Florida's economie rampzalig is. De oogsten lopen gevaar. Overal zie je grote lappen plastic die planten, bomen en struiken moeten beschermen tegen de vorst. Het fruit wordt nat gesprayd waardoor alleen de buitenkant bevriesd en de vrucht beschermd wordt. Maar niet overal gebeurd dat, waardoor er door vele kleine ondernemers toch grote verliezen geleden worden.

Het gaat sowieso heel slecht. Naples was twee jaar geleden het meest gewilde (far overpriced) woonoord van de V.S. Makelaars verdienden slapend goud geld, prijzen rezen de pan uit. De makelaar die indertijd onze condo verkocht vertelde toen dat ze geen huizen onder de $ 500.000 in de verkoop had. Wij verkochten onze condo toen binnen een week voor de vraagprijs, waarbij ook nog eens kopers in de wacht stonden. Had de koper niet toegeslagen, dan had onze makelaar iemand uit Texas die het blind wilde kopen.
Hoe anders is het nu: prijzen dalen razend snel, paniek alom. In Collier County staan 11.000 woningen te koop, het is een buyers market. Ook wij steken regelmatig ons neus in een Open House. Mensen, die een paar jaar geleden dachten dat de sky the limit was en speculeerden met onroerend goed, zijn nu in alle staten en roepen dat je mag bieden wat je wilt.
In ons voormalig straatje in Cypress Woods staan 6 condos te koop. Ze zitten allemaal met twee huizen in hun maag, tot hun nek toe in de hypotheek en dokken per jaar per woning ruim $ 15.000,- aan vaste lasten.

De malaise mist zijn uitwerking op de rest van het bedrijfsleven niet. Overal kom je dit soort (verboden) advertenties tegen. Twee jaar geleden kon je geen werklui krijgen, nu bedelen ze om een klus.
Op the Fleamarket stond een makelaar haar businesscards uit te delen, wat wel heel armoedig overkwam. Ze werken allemaal voor zichzelf, dus voelen het direct in hun - voorheen uitpuilende - portemonnee.
Hoewel iedereen dondersgoed weet wie hiervan de schuldige is, weigeren de verstokte Republikeinen de vinger te leggen op de zere plek: Bush & Co.

Geen opmerkingen: