20 februari, 2007

Het zwembad

Wij logeerden in september 2004 enkele dagen bij Sonny & Jill in Wooster, Ohio. Zij wonen tegen Amish country aan. Mijn videocamera werd niet op prijs gesteld. Wanneer ze mij zagen filmen doken ze weg, draaiden hun hoofd om of schermden het af met hun arm.
De Amish zijn allesbehalve geïntegreerd: ze hebben hun eigen besloten gemeenschap en zorgen zelfs voor hun eigen onderwijs. De omgeving waarin ze wonen is prachtig: uitgestrekte heuvelachtige landerijen waar paard en wagen perfect in passen. Het is heel bijzonder om in dit super moderne land plotseling in de 19e eeuw te belanden, want dat gevoel geeft het. Een enclave die zichzelf geheel bedruipt en de "buitenwereld" niet lastig valt.
Vorige jaar viel die "buitenwereld" ineens dolgedraaid een Amish school binnen en vermoordde kinderen. Het werd hem vergeven. De buitenwereld werd gevraagd de enclave zo snel mogelijk te verlaten en de Amish weer hun eigen leven te laten leiden: geruisloos.
En nu trof ik deze twee mensen aan bij het zwembad. Volgens mij zijn het Mennonieten - iets minder zwaar - dan de Amish, maar ze leven in dezelfde gebieden. Wij zagen ze ook in Ohio, kochten een pie in hun bakkerij en reden door hun woongebied. Ik zocht het op in Wikepedia, maar de omschrijving - daar gegeven - klopt niet met wat ik in Ohio waarnam. Mennonieten gebruiken wel degelijk electriciteit, rijden in luxe auto's en begeven zich makkelijk onder "anderen". Ze zijn zwaargelovig, maar doen gewoon met "ons" mee".
De mensen op de foto komen uit Pennsylvania (heel bekend Amish country). Ze kaarten, hij luistert naar muziek, ze kijken televisie: alleen vallen ze op door hun uiterlijk.
Ze hield mij (met mijn fototoestel) angstvallig in de gaten. Gelukkig had ze niet door dat ik achter een palm een kiekje schoot. Altijd die blauwe jurk, die tot net over de knie valt. Het hoofddoekje wordt wel eens ververst. Vandaag was het een frivool gebloemd lapje dat haar strakgetrokken knotje bedekte. Stiekem trok ze zo nu en dan haar rok omhoog om de zon ook haar benen te laten bruinen.
Hij sprak mij aan toe ik ging zwemmen.
"Where you from?"
"the Netherlands".
Stilte, hij dacht zichtbaar na.
"Isn't that close to Lapland?"
Ik verzoop bijna.

Geen opmerkingen: