22 mei, 2008

Triest en Patience Malheur - Pechvogel

kijken reikhalzend uit naar de komst van hun Mini. Na twee maanden komt het gekoesterde mailtje: 'uw auto staat in de werkplaats.'
Triest maakt direct een afspraak om de nieuwe aanwinst op te halen. Patience spreekt de spaarrekening aan en maakt braaf een aanzienlijk bedrag over naar de autodealer.

's Avonds in bed maakt het - als kinderen zo blije - echtpaar plannen om met hun cabriootje een lang weekend door de Ardennen te gaan toeren. De volgende ochtend reserveert Patience een bedje voor haar hondje in het dierenpension. 'Alles in kannen en kruiken', mailt ze naar Triest.

Twee dagen voor de afgesproken datum belt de autoverkoper. 'Helaas, het kenteken is niet op tijd binnen. Wij kunnen de auto niet opleveren'.
Teleurstelling, irritatie en onbegrip bepalen - even - de stemming in huize Malheur. 'Er zijn ergere dingen', probeert Patience te relativeren. Ze schaamt zich een beetje wanneer de ze ellende in China en Birma op de televisie ziet.

Triest maakt een nieuwe afspraak voor een week later. 'Het papierwerk zal dan zeker in orde zijn. Ik meld mij nog', garandeert de verkoper. Die avond zien Triest en Patience op het nieuws dat er problemen zijn met de nieuwe kentekens.
Patience mailt het dierenpension. Een week later is (nog) geen probleem. De vakanties zijn nog niet begonnen.

De dag vóór de afgesproken dag trekt Patience de verkoper weer aan zijn jasje. 'Uhh, ja hoor. Het kenteken is er. Ik was net van plan u te mailen'.
Sure.

De volgende (zonnige) dag mag Patience de Mini ophalen (Triest moet werken).
'Koffie?', vraagt de verkoper terwijl hij haar voorgaat naar zijn kantoor. Patience bedankt. Ze wil zo snel mogelijk de zaken afronden en in haar cabriootje stappen.
'Uw jasje matcht met de kleur van de auto. Het is een beauty........blablablabla'. Hij sjort aan de strop van zijn das. De man heeft een 'vijf-minuten-aanloop' nodig om 'to the point' te komen.

De auto is zonder de bestelde airco geleverd. De dealer is het contract niet nagekomen. Achteraf inbouwen is riskant, zoniet onmogelijk. En dat terwijl de verkoper de airco aangeraden had. De Nederlandse zomers zijn nogal nat, terwijl de temperaturen wel oplopen. Het kan ook voorkomen dat het TE warm is om dakloos re rijden.

Patience is gelukkig bij machte alle uitvluchten, excuses en slappe oplossingen van de autoverkoper af te wimpelen. 'Weet u wel zeker dat u airco wilt? Hoe belangrijk is het voor u?'
Ze laat zich niet van de wijs brengen en neemt geen beslissingen zonder Triest te raadplegen. Patience waagt het haar man uit een vergadering te bellen. Ze geeft de hoorn aan de verkoper. Terwijl ze aan de andere kant van het bureau zit hoort ze de stem van haar woedende echtgenoot. Het voorhoofd van de verkoper begint te lekken.
****
Vervolgens belt Triest zijn vrouw op haar mobieltje. Ze loopt het kantoortje uit. Zijn stem trilt. Hij is buiten zinnen. Deze (vreemde) gang van zaken roept tientallen vragen op.

'Uw man moet wel aan zijn gezondheid denken', zegt de verkoper terwijl Patience haar jas pakt.
Ze kijkt hem recht in de ogen. 'Daar maak ik me, dankzij u, nu ook ernstig zorgen over'.
Sissend verlaat ze de showroom; het juweeltje (dat ze gelukkig niet heeft gezien) en een verbouwereerde verkoper achterlatend.

Triest wenst alleen nog maar met de directeur te spreken.
Deze belt, biedt ook weer excuses aan en geeft toe dat er bij de bestelling een enorme fout is gemaakt.
Deze Mini opnieuw bestellen is niet mogelijk. Dit model gaat eruit en het nieuwe model komt pas dit najaar op de markt. Na enig speurwerk weet hij via een collega aan het juiste - in productie zijnde - exemplaar te komen. De auto kan over twee maanden geleverd worden.

Na die beroerde dag kruipen Triest en Patience moe in elkaars armen.
Terwijl hij de doldrieste Jaap zo'n 1,3 miljoen rijker ziet worden vraagt Triest aan zijn induttende vrouw, 'waarom overkomt ONS dit altijd - waarom kan het nou nooit eens GEWOON gaan, zoals het hoort?'

Ze zucht. 'SWEET DREAMS'.

Geen opmerkingen: