27 mei, 2008

Zicht op Zierikzee

Van 1983 tot en met 1987 hebben wij in het hart van Zierikzee gewoond.
Toentertijd waren er nog 'echte' winkels, waar kwaliteit verkocht werd.
*****
Wij hebben een deel van ons hart aan het prachtige stadje verpand.
Daarom doet het pijn te zien hoe hard het winkelgebeuren achteruit holt. Zierikzee lijkt met zichzelf geen raad te weten.
Terwijl steeds meer bedrijven zich in Schouwse hoofdstad vestigen en de woningbouw gestaag doorgaat, is er voor de inwoners niet veel (meer) te halen. In de winter slaapt de stad en 's zomers glij je uit over de mayo.
Er is geen bioscoop of theater (meer) en de middenstand van Zierikzee verpaupert.

Ik ga liever naar Albert Heijn in Burgh Haamstede. Die is groter en heeft een veel beter assortiment. In hetzelfde complex zitten ook Gall & Gall en de Etos.
Nieuwerkerk heeft een prachtige, nieuwe C1000 met slijterij.
Op Schouwen kun je naar hartelust "kopen bij de boer". Weliswaar is dat seizoensgebonden, maar overheerlijk en kersvers.
***************************************
Des te blijer waren (vooral) de permanente bewoners met de vernieuwing van de Gouwe Geit aan de Lammermarkt; dat sinds jaar en dag te boek stond als een restaurant van een matig kaliber.
De nieuwe eigenaren hadden er iets geweldigs van gemaakt, zo hoorden en lazen wij. Culinaire hoogstandjes, zoals je in Zierikzee niet zou verwachten.
Dat laatste vond ik grote lariekoek.
Juist op Schouwen Duiveland, waar prachtige ingrediënten voorhanden zijn, moet je lekker kunnen eten.

Enfin, we hebben er gisteren gegeten. De eigenaren waren er niet. Die hadden een uitje - naar ik begreep - aangeboden door de KLM, omdat ze olijfolie en wijn aan "de Blauwe Zwaan" geleverd hadden. Het was een wat warrig verhaal dat de middelbare scholier ons deed, maar zij was in ieder geval blij dat er maar drie tafels bediend hoefden te worden.

Twee aardige meisjes die - enigszins zenuwachtig - erg hun best deden, moesten de klus samen klaren. Dat ze met de verkeerde rekening kwamen, vergeef ik ze.
Binnenshuis is het enorm opgeknapt. Het oubollige karakter is verdwenen. Mooi, nieuw, strak en toch sfeervol interieur!!
Tafellakens en servetten met - blijkbaar - onuitwasbare vlekken zijn dan natuurlijk uit den boze. Verkeerde zuinigheid?
We werden verrast met heerlijke hapjes. Bij de borrel kaasschuimpjes, vervolgens een schaal met heerlijke (kaas) snackjes, daarna kaas/truffel - en ciabattabroodjes en toen moest de amuse nog komen. Absolute verwennerijen die echter wel ten koste van mijn eetlust gingen.
Daarom koos ik voor twee voorgerechten.

1. Tonijn en coquilles (een bord met drie varianten). Helaas overheerste de vissige tonijnsmaak, waardoor de andere ingrediënten niet tot hun recht kwamen.
2. Bloedworst (lauw) met een tarte tatin van ui en schuim van appelstroop. Dat laatste had helaas helemaal geen smaak, waardoor de intentie van zout en zoet verloren ging. Ik had betere herinneringen aan oma's gebakken bloedworst met appeltjes.

De huiswijn - een Spaanse rosé - was oké.
We vroegen om een kan kraanwater.
De serveerster verontschuldigde zich. "We hebben geen kannen".
Bij de Xenos (die zit in Z'zee) voor € 2,- te krijgen, dacht ik zo. Ik had alert moeten zijn en om glazen water moeten vragen. Dat is achterafpraat.

Er kwam een 'onbekende' fles met water op tafel. Ik dacht meteen aan onze (geslaagde) avond bij "Oliva", waar wij eenzelfde (fancy) fles met kraanwater kregen. Die werd- vanzelfsprekend - niet berekend.
Echter, bij de Gouwe Geit moest ik er € 5,- voor betalen. Schandalig.

P. maakte terecht de opmerking: 'als ik bij Parkheuvel om kraanwater vraag, dan krijg ik dat. Gratis'.
Dus, al bij al een ambivalent gevoel. Dat men het een aanwinst vindt, kan ik mij voorstellen. Vraag is alleen hoe lang die euforie duurt? Zierikzee heeft de gewoonte zich op iets nieuws te storten. Er gebeurt toch al zo weinig.
Maar de markt is klein - de prijzen zijn pittig - en de nieuwigheid is er snel van af.

Jammer dat er - op de asperges na - niet meer seizoensgebonden gerechten op de kaart stonden. Lam en snoekbaars waren niet meer voorradig. Daarentegen was er volop SCHUIM - een specialiteit van de chef.
Lever, bloedworst, zwezerik en sukadevlees passen volgens mij meer bij de winter.

De Gouwe Geit: bepaald geen restaurant voor een hap in de gauwigheid.

Geen opmerkingen: