15 mei, 2008

Sidekick

Gisteren bij DWDD was Hugo Borst weer eens de sidekick van Matthijs. Dat voorspelt altijd veel goeds, want Borst is een actieve sidekick. Hij zegt op het juiste moment rake dingen.

Zo ook gisteravond toen Henny Huisman aan tafel verscheen. Die gaat "Eén van de Acht" - het succesprogramma van zijn idool Mies Bouman - presenteren bij de EO. God mag weten wat er in de doos met het vraagteken zit.

Borst nam Huisman in de "dubbele Nelson". Terecht!!
Als je Huisman - die aan blinde hoogmoedswaanzin lijdt - namelijk gaat ophemelen, denkt hij waarachtig dat hij God is.
Huisman heeft inderdaad 'zijn tijd' gehad. Hij heeft prachtige successen behaald met de Soundmixshow, de Mini Playbackshow , de Sterren Playbackshow en de Surpriseshow. Daarna werd hij bedankt voor zijn diensten en kon hij de paardenstallen op zijn landgoed gaan uitmesten. Als een verwend kind jankte hij publiekelijk uit daar waar hij maar gevraagd werd. Zelfingenomenheid en afgunst dropen er bij de Bakkummer vanaf. Zielige vertoning.

"Ben je op oorlogspad?", vroeg Matthijs aan Hugo.
Nee Matthijs. Hugo vroeg en zei precies wat ik - en waarschijnlijk velen met mij - denk over Henny Huisman, waarbij hij oogcontact niet schuwde. Want Borst kijkt degene waarmee hij praat altijd aan. Keurig - maar voor de ander vaak bedreigend.

Zo ook bij en met Jack van Gelder en Youri Mulder. Wat een geweldige combinatie. Hugo altijd rechtop, Youri die slome ingezakte houding. Hugo als alerte medepresentator uitstekend voorbereid, Youri sjokt er wat achteraan. Nogal logisch dat zij veel beter scoren dan de mannen bij RTL5.

Ik was met Maria Heiden bij Boek & Bal. Daar kwamen we Borst en zijn alleraardigste vrouw tegen, die meteen geïnteresseerd aan Maria vroeg hoe het ging en haar nog wat tips toespeelde voor haar (lastige) interview met Joris Luyendijk. Even daarvoor was er een schrijver uit nieuwsgierigheid op Maria afgekomen: "waar is Bram?" en "hoe is het met Bram?".

Ja, Hugo Borst neemt geen blad voor de mond.
"Onbeschoft. Hij gaat te ver". Ondertussen kwijlend voor de buis blijven hangen, want Borst is het pittige sausje over een doorsnee gerecht.
Hij is Rotterdammer. Hij confronteert mensen met zichzelf. Oei, en dat doet pijn.
Daarentegen is hij niet de beroerdste om zijn fouten toe te geven. Hugo Borst heeft een feilloos inschattingsvermogen, waardoor hij prachtige portretten kan maken. Kijk maar naar Over Vaders en Zonen.

Ik hoop dat er ook nog eens een variant op komt. OVER Moeders en Zonen of Vaders en Dochters.

Hugo Borst kan nog even vooruit. Gelukkig maar.

Geen opmerkingen: