02 juni, 2008

Brussel

Donderdagavond:

‘Schat........... hoe laat reizen we eigenlijk?’ Het ligt op zijn lippen om ‘vliegen’ te zeggen.
‘Vroeg’, antwoord ik gepreoccupeerd. Het wassen, pakken, huis opruimen en de klok stilzetten is altijd mijn pakkie an. P. is de spreekwoordelijke stuurman.
‘Zal ik even kijken?’
Ik antwoord niet. Heeft geen zin, hij kijkt toch.
‘Nee hoor, de trein gaat om acht over elf’. Het klinkt triomfantelijk.
‘Kan niet’, roep ik vanuit de slaapkamer. ‘Volgens mij gaan we veel vroeger’.
‘Wedden?’
Hij heeft me zover. Geïrriteerd – omdat ik straks weer vergeten ben waar ik mee bezig was - loop ik de zitkamer binnen en werp een vluchtige blik op het ticket dat P. met een grijns onder mijn neus houdt. Ik lees 11.08 uur.
Het verbaast en ergert me.

Vrijdagochtend:

We hebben alle tijd. Drinken rustig nog een kopje koffie. De brandweer komt met loeiende sirenes de Coolsingel oprijden en slaat rechts af onze straat in. Niets bijzonders. Wij horen per dag tientallen sirenes.
Maar wanneer we de gang opkomen schrikken we van de lucht. Gas of gesmolten plastic? Ik weet het niet. Deur op slot en wegwezen.

Rotterdam CS is nog steeds één grote bouwput, dus je van tevoren oriënteren kan geen kwaad . In de metro pak ik de Thalystickets om te kijken vanaf welk perron de trein vertrekt. Tot mijn grote verbazing (en nog verbaasder ben ik dat ik niet in paniek raak) lees ik 9.26 uur. Aankomst in Brussel: 11.08 uur .
Warempel, Wampie (lees 28 mei) is de eerste aan wie ik denk!!!!

We kopen 'gewone' kaartjes, weliswaar 1e klasse – die net zo duur zijn als Thalys 2e klasse – en vertrekken een uur later. De eerstvolgende Thalys gaat pas om half drie. Omboeken blijkt trouwens niet mogelijk. Vol!

Jammer van de dubbele kosten, maar het moet blijkbaar zo zijn.
Ik kan iedereen aanraden om deze (gewone) trein te nemen.Waarom vertel ik later.

We delen de coupé met welgeteld zes mensen. De trein rijdt op tijd en we zitten uiterst comfortabel. P. is de hele dag als een lammetje en verwent mij buitensporig met een Hermèssjaal.


BRUSSEL in vogelvlucht.

++++ Een geweldig hotel, ook qua locatie: NH Brussels City Centre in het chique winkelcentrum. Ver weg van de toeristische Grote Markt.
We betalen € 185,- voor een Juniorsuite - twee nachten inclusief een perfect, zeer uitgebreid ontbijtbuffet. De kamer is super. Zaterdag kan/mag je tot elf uur ontbijten – zondag tot twaalf uur !! Op zondag mag je tot vijf uur uitchecken!!! Kaartjes voor het OV zijn bij de receptie te kopen.

++++ Quartier Sablon, waar het wemelt van de kroegjes, restaurants en chocolatiers. Ongeveer 15 minuten lopen vanaf NH.
Hier komen de Belgen.
Ik ben geen echte bierdrinker, maar sinds dit weekend ben ik een fan van Jupiler. Zo'n heerlijk mild pintje drinken bij Chez Richard, waar alleen the locals komen, is een plezante belevenis
Over het antiekmarktje lopen is altijd leuk en de galeries zijn prachtig.

++++ Rue Jourdan, op vijf minuten van NH is een aaneenschakeling van restaurants.
We hebben fantastisch gegeten bij La Vigne (vis).
Echt ‘BELS’. Dat wil zeggen - voor ons ouderwets klinkende – gerechten als, tomates crevettes, escargots, garnalenkroketjes, waterzooi, sole meunière , dame blache, profiteroles, etc.
Kwalitatief hoogstaand, geen liflafjes en ingewikkelde combinaties. Een keuken naar mijn hart.

++++ Le IIIème Acte (Quartier Sablon) – een prima (vlees)restaurant. Ook dit is een echte 'BELSE' gelegenheid, om de hierboven geschreven reden. Ik koos een malse entrecôte met kruidenboter.

--- Bestrating. Degelijk schoeisel is een must. Er ontbreken nogal wat klinkers. Een verzwikte enkel zit in een verraderlijk trottoir.
--- Ook Brussel is (gelijk andere grote steden) een permanente bouwput. Veel (historische) gebouwen staan in de steigers.
--- Op zondag zijn de winkels dicht.
-----De bedelaars en Oost Europese muzikanten, die maar één deuntje spelen en dat ook nog vals doen. Rotterdam heeft een keihard beleid, Brussel niet.
Buiten eten is geen pretje. De eetlust wordt je ontnomen wanneer een ongewassen, met modder besmeurd, half aangekleed kind ongevraagd aan je tafel komt. Uitbaters hebben moeite de bedelaarsplaag te bestrijden. Het is echt een probleem.

Voor de Thalys heb ik niet genoeg minnetjes. Eens maar nooit weer en zeker geen tweede klasse.

De trein rijdt vijftien minuten te laat Brussel binnen. Onze - gereserveerde - plaatsen zijn bezet.
Veel reizigers kopen een kaartje Parijs - Amsterdam en stappen zonder blikken of blozen op de Thalys. Gevolg: een overvolle, stinkende trein. De conducteurs doen er niets aan.
Vieze stoelen. Uitpuilende afvalbakjes. Onbruikbare, verstopte WC's. De drollen liggen naast de pot, de pis stroomt de gang op.
Je kan er weliswaar niet uitstappen, maar de trein stopt eveneens in Mechelen, Roosendaal en Dordrecht. Gevolg: we komen een half uur te laat in Rotterdam aan.
Ons appartement is er nog.

Het doosje Godiva bonbons is de zoete herinnering aan een heerlijk weekend.

'NH, ik kijk uit naar uw volgende nieuwsbrief'.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ellen, bedankt voor het verslag, inderdaad in kleuren en... geuren (toilet Thalys). Laat ik in het weekend nou ook aan jou in Brussel hebben gedacht! Wat een intrigerend fenomeen is internet toch.

Ellen ten Bruggencate zei

Hear, hear! Twee mensen, die elkaar nog nooit ontmoet hebben, denken aan elkaar.