22 juni, 2008

Vrijheid

*****
Als kind van een vrouw die haar leven in de Tweede Wereldoorlog in de waagschaal legde door bewust voor de illegaliteit te kiezen, ben ik mij zeer bewust van wat een groot goed vrijheid is.
Ze was één van de pioniers van `Trouw`, de grootste verzetskrant, en hielp daarnaast gestrande geallieerde parachutisten de Maas over.
Maar ze was geen held. "Je deed het gewoon. Onderdrukking, dat pikte je niet".

Sinds de moord op Theo van Gogh vallen er gaten in dat grote goed. Het is geen vanzelfsprekendheid meer.
In willekeurige volgorde en ongetwijfeld onvolledig: de Iraanse Sooreh Hera en andere beteugelde kunstuitingen, Wilders, Nekschot, de weblog Hoei Boei (genomineerd voor de Beste Nederlandse weblog 2007), Ayaan en de rebelse Ehsan Jami, om maar eens wat te noemen. En wie worden er wel niet allemaal beveiligd?
Met dank aan dit 'manhaftige' kabinet.

Maar beslissingen in 's lands belang durft het niet te nemen. Die worden over deze regeringsperiode heengetild. We zitten middenin een energiecrisis, maar tijdens deze kabinetsperiode komt er geen besluitvorming omtrent nieuwe kerncentrales. Hetzelfde geldt voor een besluit over de AOW-leeftijd, de aftrekbaarheid van hypotheekrente, een EU-referendum, medisch-ethische zaken en onderzoek naar deelname aan de oorlog in Irak. ABNAmro laten ze door de vingers glippen.
Regeren? Nee, dat lijken ze niet te durven. Maar wel de burgers CHristelijke normen en waarden opdringen.

Nog twee jaar en dan mogen we weer naar de stembus...........in vrijheid.

Twee weken geleden zag ik op Film 1 "the Last King of Scotland", dat over het regime van Idi Amin gaat (een prachtige rol van Forest Withaker).

Wat er nu in Zimbabwe gebeurt is van hetzelfde laken en pak. Tegenstanders van Mugabe die naar Zuid-Afrika zijn gevlucht, leven daar als opgejaagd wild. Maar ook in hun thuisland zijn ze vogelvrij verklaard, dus terugkeren is geen optie.

Aanhangers van de Zimbabweaanse oppositieleider Tsvangirai worden doodgefolterd. De presidentskandidaat heeft zich - om mensenlevens te sparen - teruggetrokken. De bloeddorstige tiran Mugabe blijft zitten en niemand doet iets.
Hij is geen haar beter dan Sadam Hoessein of Idi Amin. Maar niemand doet iets.

De held veranderde in een schurk.

P.S. (23 juni): Tsvangirai heeft toevlucht in de Nederlandse ambassade gezocht. Minister Verhagen wordt nu gedwongen iets te doen.

Geen opmerkingen: