*****************************************************************************
Cultuur is geen uitgave maar een investering in de toekomst door Marc Chavannes
De subsidiëring van kunst en cultuur kost maar een kwart van wat het Lenteak
koord verdient door de onbelaste reiskostenvergoeding af te schaffen. Toch wordt op kunst een kwart bezuinigd. De manier waarop is een voorbeeld van de aanmatigende overheid die tegelijk zegt: ik heb niet veel op met wat u doet, maar jullie moeten wel fuseren, denken aan diversiteit, meer de markt op gaan en bijdragen aan het maatschappelijk debat.
Alleen al de term ‘basisinfrastructuur’, leidraad in het deze week verschenen advies van de Raad voor Cultuur, is om ernstig niet goed van te worden. Het is ook lastig voor een overheid die niet meer kan bedenken waar kunst en cultuur goed voor zijn. En steeds musea, orkesten en toneelgroepen ziet langs komen voor hun financiële joint. Vleiend maar hinderlijk.
Zonder rijke vorsten en kooplieden zouden veel grote Europese schilders en componisten hun olieverf en notenpapier niet hebben kunnen betalen.
Die rol is in dit deel van de wereld geleidelijk overgenomen door overheden. In Nederland groeide vorige eeuw een traditie waarin de overheid zich op rijks- en gemeenteniveau verantwoordelijk voelde voor cultuur en kunstzinnige vorming. lees verder
Inderdaad: te zot voor woorden.
Theodor Holman over Holland (International) Festival
Gevaarlijke Schoonheid
Joop Daalmeijer (voorzitter van de Raad voor Cultuur) wil een lintje en dus heeft hij alle kunstgezelschap- pen waar Hare Majesteit of andere leden van de koninklijke familie bij betrokken zijn, subsidie toegekend. Inclusief het Holland Festival.
Gisteravond werd in Koninklijk Theater Carré het Holland Festival geopend met C(h)oeurs, een productie van de Belgische choreograaf Alain Platel. Met Les Ballets C de la B. Prinses Margriet mocht de aftrap verrichten.
Nu wordt op kunst bezuinigd en dus waren maar 150 dansers, zangers en muzikanten van het Teatro Real in Madrid meegekomen.
U vraagt zich misschien af: waren daar geen Nederlandse muzikanten voor te vinden? Nee, want die worden nu juist bij bosjes ontslagen.
Ik hou erg van dans. Ik dans elke morgen mijn bed uit en ik juich het dan ook toe dat bijna alle dans in Nederland van Daalmeijer subsidie heeft gekregen: Het Nationale Ballet, het Scapinoballet en het Nederlands Dans Theater. Het is ook volkomen logisch dat men voor het Holland Festival Spaanse dansers heeft uitgenodigd. Er kunnen niet genoeg gesubsidieerde dansers zijn. lees verder
Het Holland Festival eindigt trouwens met een concert van het Simón Bolívar Symphony Orchestra uit Venezuela, onder leiding van dirigent Gustavo Dudamel.
Die bezuinigingen komen keihard aan, denk je wel eens.
Twee rake columns over hoe de Nederlandse kunstsector wegzakt in het moeras der bezuinigingen.
Beide heren spraken gisteren met elkaar over dit onderwerp in OBA Live (laatste item, doorschuiven naar 12.07 minuten)
*********************************************************************************
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten