18 juli, 2007

Not that jazz

U heeft nog een verslagje van mij tegoed waar ik eigenlijk een beetje tegenop zie om te schrijven.

Het werd een deceptie afgelopen zondag. Niet zozeer vanwege de last minute afzegging van Amy Winehouse. Iedereen heeft het over deze zangeres, maar ik weet nog steeds niet wie het is, noch wat ze zingt. Het moet iets bijzonders zijn, want het was een lokkertje - zo hoorde ik om mij heen van teleurgestelde fans.
Maandenlang had ik uitgekeken naar en mij verheugd op het North Sea Jazzfestival. Waarschijnlijk stond de boog te strak gespannen.

Ondanks alle geweldige (voor)publiciteit was het een tegenvaller. Dat is heel persoonlijk, dat geef ik toe.

It was not my cup of tea - not my kind of music. New art, moderne jazz, héééééél veel saxofoons waar héééééél veel ondefinieerbaar geluid uitkwam, de warmte in het gebouw, de vretende massa die zich in het zweet badend van zaal naar zaal begeeft: El raakte er stevig van uit d'r hum. Ik wil iets horen wat blijkbaar niet meer te horen is op het hedendaagse festival.

Wat?
Nou Linda Hopkins-achtige muziek, of zoals buiten even te horen was - de oude New Orleans jazz. http://www.music.uno.edu/armstrongFund.htm

Oubollig misschien, maar 't is waar ik van hou. Na wat ik zondag gehoord heb lijkt het wel of alles onder de noemer jazz geplaatst kan en mag worden.

6 opmerkingen:

cableclair zei

Amy Winehouse is goed, maar dan moet je "Back to Black" hebben, het tweede album, niet het eerste Album "Frank" (dat hangt te veel naar R&B)

Ellen ten Bruggencate zei

Zit jij nog niet in de V.S.?? Nee hoor, deze zangeres sla ik over. Ze heeft genoeg fans :-))). Groetjes, Ellen

cableclair zei

Nog 11 dagen en dan ben ik foetsie.

Anoniem zei

Helemaal eens met je verhaal. Heb het idee dat veel van die musici te preuts zijn om 'op de heupen' te spelen. Resultaat is dat er zielloze mainstream pop geboekt wordt en veel, vooral blanke, musici die muziek spelen om bij na te denken, maar die verder absoluut niet swingt. Dat wordt vervolgens verkocht onder de noemer 'European Jazz' en dus moeten we het maar goed vinden. Onzin natuurlijk. Heb het idee dat je voor de echte jazz gewoon naar den haag moet waar ze een nieuw festival op touw gezet hebben.

Ellen ten Bruggencate zei

Het lijkt wel of je niet meer van 'oude' jazz, of de orginele New Orleans sound mag houden. Ben benieuwd naar het nieuwe festival in D-H. Geef maar een seintje wanneer daar meer over bekend wordt.

Jazzcat zei

Helemaal mee eens! Sinds 1985 ging ik naar het NSJ, de laatse 5 jaar laat ik het maar aan me voorbijgaan. Sinds Paul Acket dood is is het steeds meer het North Sea Pop (NS soul, NS hiphop) festival geworden. Met jazz heeft het weinig meer te maken, maar ja tegenwoordig wordt alles onder "jazz" geschaard. Terwijl er voor dit soort muziek genoeg concerten cq festivals zijn. Wat voor de oude jazz nog wél leuk is is "Jazz in Duketown" in Den Bosch http://www.jazzinduketown.nl/