23 juli, 2007

Vrouwengedoe en vrouwen gewaarschuwd!

'Hoge bloeddruk bij zwangerschap riskant'
(Novum) - Er bestaat een verband tussen hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en verkalking van de kransslagaderen. De laatste aandoening komt anderhalf keer zo vaak voor bij vrouwen die een hoge bloeddruk hadden toen ze in verwachting waren als bij anderen. Dat stelt Siamak Sabour na promotie-onderzoek dat hij heeft uitgevoerd aan de Universiteit Utrecht.
Volgens Sabour betekent dit dat een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap een risicofactor is voor vaatproblemen op latere leeftijd. Hij stelt daarom dat deze vrouwen na hun zwangerschap beter in de gaten moeten worden gehouden. Zo zouden huisartsen de toestand van hart en vaten periodiek kunnen controleren, stelt Sabour voor.
Uit het onderzoek van Sabour bleek dat 31 procent van de zwangere vrouwen een te hoge bloeddruk heeft. Verkalking van de kransslagaderen kan leiden tot een hartinfarct.


http://www.trouw.nl/laatstenieuws/laatstenieuws/article746943.ece/Hoge_bloeddruk_bij_zwangerschap_riskant, Dit artikel stond in Trouw, maar het onderwerp kwam in verschillende media ter sprake.
http://www.nursing.nl/nieuws/id109-27525/bloeddruk_voorspelt_aderverkalking.html

Omdat mijn huisarts met vakantie was, kon ik het hem niet direct voorleggen.
Zelf had ik tijdens de zwangerschap - 29 jaar geleden - vanaf het begin te kampen met hypertensie. Dat resulteerde in een zwangerschapsvergiftiging gevolgd door een overhaaste, paniekerige bevalling. Voor de foetus werd niet gevreesd. Mijn leven hing even aan een zijden draadje en een aantal infusen.
Sindsdien heb ik altijd een jojo-bloeddruk gehad en slik ik al 10 jaar Seloceen.

Vanmorgen stond ik voor dag en dauw op om met manlief mee naar R'dam te rijden. Ik loop al enkele weken met wat onbeduidende, doch vervelende pijntjes.
Mijn huisarts is vandaag weer begonnen en houdt 's maandag tussen 8 - 9 uur inloopspreekuur. Aangezien R'dam vakantie heeft, dacht ik zo bij hem binnen te kunnen lopen.
Nee dus. Anderhalf uur wachten.

Van de pijntjes kon hij niets maken. Toen begon ik over wat ik had gelezen en gehoord over die hypertensie. Vanwege onze vele verhuizingen is mijn status - volgens mij - niet geheel compleet meer.
Enfin, de huisarts liet zijn co-assistent mijn bloeddruk meten.
Het lukte haar niet. Ze hoorde hem niet. Dus dan maar de andere arm. Ook weer heel vaag, maar dan wel behoorlijk hoog.
Huisarts probeerde het ook twee keer en kwam tot dezelfde conclusie. Een onbetrouwbare bloeddruk(meting) dus. Dan toch maar eens even een uitgebreid bloedje gaan laten prikken en volgende week woensdag met een 24-uurs meter lopen.
Hoewel er bij mij lichamelijk geen aanleiding toe was, ben ik blij dat ik het te berde heb gebracht. Dat ik nu even door de molen moet is een tegenvaller, maar zo kan een evt. sluipmoordenaar wel ontmaskerd worden. Mijn huisarts heb ik inmiddels de (hem onbekende) artikelen gemaild.

Vanmiddag om 4 uur viel ik na een lange reis - per metro, Interliner en gewone bus - doodmoe en rillerig op mijn bed. Het is een druilerige dag in Brouw. Het kacheltje snort om de kilheid uit het huisje te bannen. Scoob houdt mij gezelschap - heerlijk opgekruld in haar mandje.
Ik wil alleen maar slapen, doen waar ik zin in heb en me weer lekker gaan voelen.

Vrouwenklets!

Geen opmerkingen: