Even terug naar afgelopen zaterdag.
Het was onze laatste vakantie-avond.
Wij dineerden in Villa Katz link - voorheen Villa Hollandia.
Villa Hollandia werd begin 20ste eeuw als tweede huis gebouwd door barones De Geer.
De sfeer van zo'n honderd jaar geleden hangt er nog steeds.
Adelheid de Geer was - tot grote woede van de inwoners van Saverne (Hautes Vosges) - pro Duits en "freundlich" met keizer Wilhelm II.
Wat was haar relatie tot (die andere foute Ge Geer) Dirk Jan de Geer??
De huidige eigenaars bezitten nog wat foto's, maar ze weten - op wat tegenstrijdige anekdotes na - niets.
De barones trouwde, onder haar stand, met een politieagent - Krebs genaamd (ook pro Duits) .
Dat werd haar door haar adellijke familie niet in dank afgenomen.
Krebs schonk Saverne een ziekenhuis.
Over het waarom bestaan twee versies:
- hij was blij dat hij WOI had overleefd
- in hoop dat de vijandige bevolking vergevingsgezind zou zijn
Tot zover de wankele informatie die ik heb.
Wie kan mij, nee - de huidige eigenaars, verder helpen?
Mijn escargots waren heerlijk.
Ben toch benieuwd wat Adelheid haar kok(kin) liet klaarmaken.
4 opmerkingen:
Wellicht kan Ileen Montijn hier iets over zeggen. http://www.ileenmontijn.nl/ Zij blogt met enige regelmaat over "de adel" en heeft onlangs ook een boek daarover gepubliceerd.
Of anders Ursul de Geer, ik meen dat hij kleinzoon is van Dirk Jan?
Mvrgr
Fokke Zwaan
Ileen Montijn heb ik inmiddels een mailtje gestuurd.
Ursul heb ik via FB benaderd, maar ik kan me voorstellen dat hij zolangzamerhand moe wordt van al die "foute" voorouders. :-)
Dank voor het meedenken.
Ellen.
Geachte mevrouw ten Bruggencate,
Hoewel ik veronderstel dat mevrouw Ileen Montijn en de heer Ursul de Geer u al verder hebben geholpen met uw vragen over 'Adelheid de Geer' kan ik dat helaas niet zien en heb ik toch gemeend u van dienst te kunnen zijn door even wat uitleg te geven als reactie. Ik heb daartoe dus even de familieverhoudingen van de op uw site genoemde leden van de familie De Geer op een rijtje gezet.
Allereerst de verhouding tussen 'uw barones Adelheid' en de politicus jhr.mr. Dirk Jan de Geer. In werkelijkheid heeft deze mevrouw niet de titel van barones maar heeft zij het predicaat jonkvrouw. Ook haar voornaam is geen Adelheid maar zij draagt de namen Anna Henriette Paulina, mogelijk was haar roepnaam Adelheid. U vraagt zich af of deze mevrouw en de politicus Dirk Jan de Geer familie zijn. Dat is inderdaad het geval, hoewel de eerste gezamenlijke voorvader is hun betovergrootvader Jan Jacob de Geer (1714-1720). Daarbij moet nog opgemerkt worden dat Anna H.P. de Geer (1863-1940) een nakomelinge is uit het eerste huwelijk van deze Jan Jacob de Geer met Constantia Clara Tamminga (1720-1753) en de politicus Dirk Jan de Geer (1870-1960) een nakomeling is uit het tweede huwelijk van Jan Jacob met Theodora Anna van Haeften van Wadenoyen (1721-1801). Voor een gezamenlijke voormoeder moeten we dus nog een generatie terug Dus wel familie maar voor 'gewone mensen' een erg verre verwantschap. De adel gaat daar echter iets anders mee om, zoals u ook wel kunt lezen in het hierna te noemen boek van Ileen Montijn.
De derde drager van de naam De Geer die genoemd wordt is Ursul de Geer. Hij is niet zoals wordt verondersteld de kleinzoon van Dirk Jan de Geer. Wel is er ook hier sprake van een familierelatie met beide voorgaande familieleden. Ursul de Geer is eveneens een nazaat van Jan Jacob de Geer en zijn 2e echtgenote Th.A. van Haeften van Wadenoyen. Jhr. Ursul de `Geer en jhr. Dirk de Geer hebben echter al eerder gezamenlijke voorouders, te weten Anthony Gustaaf de Geer (1788-1871) en Hester van Lintelo tot de Marsch (1791-1870). Dit zijn de grootouders van jhr. Dirk Jan de Geer en de betovergrootouders van jhr. Ursul de Geer. De vader van jhr. Dirk Jan de Geer en de overgrootvader van jhr. Ursul de Geer waren dus broers.
Nog even terugkomend op Anna H.P. de Geer kan ik u nog melden dat de door u genoemde Krebs (Emile Wilhelm Krebs) de derde echtgenoot was van de jonkvrouw. Haar eerste echtgenoot Constant Mottaz met wie zij op 5 augustus 1885 in het huwelijk was getreden overleed op 24 november 1889. Haar tweede huwelijk met de koopman Wilhelm Theodoor Nillius sloot zij ruim drie weken later al, op 18 december 1889, maar dit huwelijk werd door echtscheiding ontbonden op 6 juli 1904. Op 19 mei 1906 trouwde zij voor de derde keer met de door u vermelde Krebs. Dit huwelijk duurde tot het overlijden van de jonkvrouw op 26 januari 1940. Krebs overleed 14 april 1941. Deze tak van de familie De Geer is door het overlijden van een halfzuster (de vader van beide dames was ook driemaal getrouwd) van de jonkvrouw in 1964 uitgestorven.
Wilt u meer weten over de Nederlandse adel en de daartoe behorende familie De Geer, dan kan ik u nog het onlangs verschenen boek Hoog geboren van Ileen Montijn aanraden - zie http://www.ileenmontijn.nl/index.php?page=_
Het isbn-nummer is 978 90 254 3207 2.
Hierin kunt u veel achtergrondinformatie vinden over de Nederlandse adel, waaronder ook een aantal zaken betreffende de familie De Geer, onder andere over het financieel schandaal veroorzaakt door een andere achter-achterkleinzoon van Jan Jacob de Geer en Constantia Clara Tamminga, de bankier Jhr. Theodoor Anne Carel de Geer (1845-1933).
Specifieke genealogische informatie over de familie de Geer kunt u nazien in het Nederland's Adelsboek Jaargang 83 (1993), uitgegeven door het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag. U kunt eventueel het boekje daar ook bestellen.
Succes met uw verdere onderzoek,
G.J.A. van Kooten
Hartelijk dank voor uw uiteenzetting.
U heeft blijkbaar mijn laatste blogje over deze dame gemist.
Daarin staan al correcties en de juiste weergave van haar levensloop (huwelijken ed.)
Inderdaad heeft Ileen Montijn mij een handje geholpen.
Grappig is dat op alle foto's, die de huidige eigenaars van het toenmalige Villa Hollandia hebben, zij als Adelheit vermeld staat.
Wellicht heeft zij die als roepnaam aangenomen.
Nogmaals dank,
Ellen
Een reactie posten