22 mei, 2012

"Mevrouw Van Oranje, wilt U iets inleveren?"



......Eigen salarissen en staatsuitkeringen met een bepaald percentage korten, mag men als symboolpolitiek beschouwen (begrotingstekorten slinken hierdoor niet spectaculair), maar op ethisch gebied zijn symbolen broodnodig. En zonder ethiek blijft politiek een lege huls. Ministerssalarissen waren in Portugal al met 10 procent verlaagd en in Groot-Brittannië met 5 procent.

Vorig jaar werd de uitkering van de Spaanse koning Juan Carlos met 15 procent gekort. Maar de Italiaanse premier Monti slaat alles. Hoewel hij ook nog de functie van minister van financiën heeft, ziet hij af van een dubbel salaris. Gratis werken in het landsbelang, heet dat. Het jongste voorbeeld komt uit Frankrijk waar president Hollande en zijn ministers 30 procent van hun salaris inleveren.

En Nederland dan? Hier blijft het oorverdovend stil. Laten we een vergelijkend onderzoek houden tussen drie Europese staatshoofden.

Met zijn 30 procent korting zal president Hollande maandelijks toch nog 14.910 euro bruto verdienen. Zijn koninklijke Spaanse confrater Juan Carlos (15 procent verlaging) komt nu op een salaris van 'maar' 11.709 euro per maand.

En dan koningin Beatrix, die met kop en schouders boven die 'armoedzaaiers' uitsteekt. Zij ontvangt (buiten een onkostenvergoeding van 4,3 miljoen) een uitkering van 832.000 euro per jaar, wat neerkomt op een maandsalaris van 69.333 euro. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima krijgen overigens ieder 20.666 per maand (bijna het dubbele van een echte koning in Spanje)........

****

Geen opmerkingen: