13 augustus, 2012

Doorbraak in onderzoek chronische leukemie

*********************************************************************************************************
LEIDEN - Chronische lymfatische leukemie (CLL), de meest voorkomende vorm van leukemie bij volwassenen, ontstaat niet doordat cellen in het lichaam worden aangevallen door een virus of een bacterie, maar doordat de cellen zichzelf prikkelen.
Foto: AFP
Dat hebben onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Duitse Max Planck Instituut ontdekt. Ze schrijven erover in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
''Het was een beetje de zoektocht naar de heilige graal in het leukemie-onderzoek, de ziekteverwekker die de ziekte veroorzaakt. Talloze onderzoeksgroepen waren er naar op zoek. Wat wij ontdekt hebben, is dat de heilige graal niet bestaat'', aldus de Leidse hematoloog professor Hendrik Veelken.
---
Geen ziekteverwekker
''We hoopten dat we de externe oorzaak van de verwekker van deze vorm van leukemie zouden kunnen vinden. Dan zouden we die kunnen bestrijden. Maar er blijkt dus geen externe ziekteverwekker te zijn waartegen we kunnen vechten'', aldus Veelken.
De ontdekking schept wel nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe middelen. ''We weten nu dat we de cellen waar de leukemie ontstaat, moeten aanpakken.'' Professor Veelken verwacht dat het nog wel even duurt voordat leukemiepatiënten baat hebben bij de nieuwe ontdekking. De onderzoekers gaan nu verder met het onderzoek in de hoop een geschikt medicijn te vinden. bron
*****
Voor iedere patiënt van welke ziekte dan ook is het mooi nieuws wanneer hij of zij leest: "Doorbraak in onderzoek naar uw ziekte."

Ik denk dat de hematoloog van P. al langer van dit onderzoeksresultaat op de hoogte was, want de chemo die manlief nu krijgt is een regelrechte aanval op de cellen.

Desondanks: de einde sportzomer kater verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Reden te meer om het KWF een financiële bijdrage te gunnen.
************************************************************************

Geen opmerkingen: