14 juli, 2008

Clean Air


Op het NRC-Discussieforum las ik een reactie van een mevrouw die het openbaar vervoer mijdt vanwege de ziektekiemen. Daar kan ik wel inkomen, al vraag ik mij af of zij ooit boodschappen doet, naar het theater gaat en überhaupt in contact treedt met andere mensen.

Maar het was wel de reden om nu het stukje te schrijven dat ik al geruime tijd in mijn hoofd heb.

Wij vliegen en vlogen nogal eens naar de V.S. Na drie dagen werd één van ons op zijn minst verkouden, maar we hebben (te) vaak urenlang in de wachtkamer van een ER gezeten. Was je eenmaal binnen dan probeerde de arts-assistent je allerlei overbodige, dure onderzoeken aan te praten.
"No way" - riep ik dan uit. Luisteren is meer dan genoeg.
Met de voorgeschreven kostbare antibiotica en andere medicatie werden bronchitis of longontsteking succesvol aangepakt.

Gevolg: een verloren eerste week van de vakantie - stress - torenhoge rekeningen die tot een jaar na het bezoek werden nagezonden - de daaruit voortvloeiende administratieve rompslomp en touwtrekkerij. Gedoe dus.

P. (bij wie inmiddels leukemie was geconstateerd) en ik gingen operatiekapjes dragen tijdens de vluchten en mijn huisarts gaf kuurtjes mee. Dat werkte prima. Het hele vliegtuig keek ons aan alsof we een aliens waren, maar de purser verzekerde me dat de Japanners zichzelf ook met mondkapjes beschermen.
------
Totdat ik - tijdens een vlucht - in een Deltamagazine een advertentie van de IONIZER. las. Toentertijd was de airpurifier te koop bij "de nieuwe snufjeswinkel" Sharper Image. We kochten twee van die apparaatjes ( ter grootte van een iPod). De vuile lucht wordt gefilterd en de schone lucht bereikt je luchtwegen.
Even afkloppen. We zijn nooit meer ziek geweest na een vlucht.
-----
Inmiddels (vijf jaar later) heb ik op internet een Nederlandse verkoper gevonden, Clean Air Optima.
In dit geval haal ik - voor een beetje reclame - mijn neus niet op.

4 opmerkingen:

Elsje zei

ik ben geen deskundige maar dit klinkt als het placebo-effect... negatieve ionen die het 'm doen? quatsch, denk ik dan als biochemicus. een mondkapje (maar dan wel een chirurgisch gevalletje, zo'n verbouwingsding kun je niet uren lang dragen) lijkt me beter??? maareh... ik ben geen medicus dus deze mening is slechts een mening :-)

Ellen ten Bruggencate zei

Nou, zo'n echt chirurgisch kapje is ook geen pretje. Zeker niet als de vlucht 12 uur duurt.
Quatsch? Misschien, maar wij hebben er al jaren baat bij. Ervaringsdeskundige en die "wijsheid" deel ik graag met anderen.

Angelien zei

Ha Ellen,
Tot 4,5 jaar geleden woonde ik op 5 minuten lopen vanaf het Noordzeestrand. Nu woon ik in Rotterdam, vlak bij een snelweg, In die 4,5 jaar is mijn gezondheid achteruit gehold! Minder kracht, minder uithoudingsvermogen, minder lucht, vaak erg moe... Ik vermoed al heel lang dat dit door het leven in de stad komt. Ook al ga ik voor wat lichaamsbeweging sportief op de fiets overal naar toe, op de Coolsingel staan de auto's ook te ronken.
Ik heb de site bekeken van CAO en kan nu in ieder geval binnenshuis de lucht verbeteren. Ik ga er werk van maken. Dus Ellen: Hartelijk bedankt voor deze tip!!

Ellen ten Bruggencate zei

Angelien, ik hoop dat het je goed doet. Succes ermee!!