12 juli, 2008

HET virus

Wordt Nederland straks het decor van een Outbreak. Ik weet niet of u die film gezien heeft, maar daar dacht ik (zoals gebruikelijk) onmiddellijk aan toen ik de berichten over de vrouw met het Marburgvirus hoorde en de beelden zag.

Hoe minder erover bericht wordt, des te griezeliger ik het vind. Willen ze paniek onderdrukken?
Marburg is familie van het bekendere Ebola en dodelijk besmettelijk. Fataler dan het vogelgriepvirus, waar we dagelijks van op de hoogte werden gehouden.

Ik heb wat vragen.

- Hoeveel mensen zijn in de buurt van de (inmiddels overleden) vrouw geweest? Er wordt gezegd honderd (inclusief de mensen van het ziekenhuis, waar zij in eerste instantie werd opgenomen). Dat lijkt mij de onderschatting. Dat vliegtuig dan - waarin ze terug is gekomen?
- Waar verblijven die mensen? Hebben ze "huisarrest"?
- Worden er in Oeganda maatregelen getroffen?
- Wat komt er nog meer - op het eerste oog gezond - aan op Schiphol?
Kortom: is de media normaliter overdadig gul met het verstrekken van (nutteloze of gekleurde) informatie, nu slaan ze door naar de andere kant.
En daar word ik nou rillerig van.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

kreeg/krijg nu ook er de kriebels van. en ze woont óók nog eens in brabant.

Elsje zei

Volgens mij is het Marburg-virus niet zo besmettelijk als het Ebola-virus. Maar eens: als je het dan wel krijgt, ga je zeer waarschijnlijk dood.

De verspreiding van dit soort ziektes pleit eigenlijk voor afschaffen van wereldwijd toerisme. Gewoon in eigen land op vakantie gaan.

O ja, en als we dan toch bezig zijn, dan ook maar het verslepen van goederen over de hele wereld verbieden, daar komt ook van alles in mee aan beesten en ziektes!

Ellen ten Bruggencate zei

Ik hoorde gisteren - nadat ik dit stukje al had geschreven - dat het infectiegevaar ontstaat wanneer de persoon ziekteverschijnselen vertoont. Dat zal dan ook de reden zijn dat er maar 100 mensen in de gaten worden gehouden.

Een appeltje meenemen naar de V.S. is al verboden.