12 februari, 2009

Jufminister

**********************************
Ik heb geen tijd en ook geen zin om me dagelijks in het nieuws uit het moederland te verdiepen. 's Morgens klik ik Het Parool aan om de column van Holman te lezen.

Dan heb ik meteen gegeten en gedronken. Deze is weer midden in de roos.

'God, wat een incapabel kabinet hebben we toch', verzuchtte manlief.
De vrouwen zijn inderdaad allemaal juffies. Maar dat is al jaren zo.
Tineke Netelenbos was de eerste juffrouw Mier.

In de VS wordt nu iedereen aan de tand gevoeld die maar iets te maken kan hebben gehad met de huidige economische malaise. Er is een ware heksenjacht aan de gang.

Nadat de minister van financiën zijn maidenspeech had gehouden, knalde Wallstreet weer gigantisch onderuit. Hardnekkig als ze hier zijn: het motto blijft niet sparen, maar uitgeven.

Dat noem ik nog eens hardleers.

Handwerkjuf

THEODOR HOLMAN in Het Parool


De toestand is zorgelijk. Je hoort constant dat we een recessie meemaken. Sommigen spreken van een depressie. Het gaat drie jaar duren, vijf jaar duren, tien jaar duren.

Bos en Balkenende verkeren in crisisstemming. Het hele land trilt van spanning.

En wie hoor je niet?

De handwerkjuffrouw.

Ik weet niet wie deze typering mag munten, maar toen ik hem hoorde, dacht ik meteen: zo is het.Maria van der Hoeven. De handwerkjuffrouw. Waar is zij in hemelsnaam? Als het land in financiële nood verkeert, als de miljarden over tafel vliegen en als zelfs het H-woord weer is uitgesproken, zou je toch verwachten dat onze minister van Economische Zaken van zich laat horen.

Ze houdt zich echter doodstil in het handwerklokaal. Ze punnikt haar uurtjes bij elkaar of breit de tijd: een klok die op vijf voor twaalf staat.

Maria de handwerkjuf. De stoute kinderen moeten bij haar de strafregels schrijven.Overal ter wereld zijn de ogen gericht op de ministers van Economische Zaken, maar hier zit die opgesloten in de kast met merklappen - per ongeluk vergeten.

Toen ze nog minister van Onderwijs was, zag ik al dat Maria de weg kwijt was. Ze geloofde niet in Darwin, maar in intelligent design - en wilde dat die onzin op de scholen werd onderwezen.

Ik vraag me altijd af hoe dat gaat tussen haar en Plasterk, maar in dit kabinet, waarin principeloosheid tot religion on the side is verheven, spelen beiden nog maar een uiterst kleine rol.

Waarom zou dat zijn?

Er is vermoedelijk maar één antwoord op deze vraag: ze weet bij God niet wat ze moet doen.De economie stimuleren? Dat doet Wouter Bos. Tien miljard hier, tien miljard daar. In zijn eentje jongleert Wouter Bos met de banken van Nederland.

Zij kan alleen maar bewonderend knikken. Gelukkig doet ze dat graag, maar toch.En ze kan niets, vrees ik.

Vraag vijf economen wat je in tijden van crisis moet doen, en je krijgt vijf meningen.

Daar zit de juf dan tussen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Grappig. Ik ken mensen op zowel OCW als op EZ en ik heb nog nooit iets negatiefs over Maria gehoord (met andere ministers en staatsecretarissen was dat wel anders). Integendeel ....

Misschien is zij juist een van die politici die gewoon werkt in plaats van probeert zich middels onzinnig geblaat in het middelpunt van de belangstelling te manoeuvreren?

Groeten uit de UK

Anoniem zei

Ach, het is Theo Holman maar. Hier worden wel meer columns van hem doorgepost, hilarisch altijd, als het niet altijd ook zo rancuneus en leugenachtig was. Ik verdenk Holman er overigens van dat hij verzonnen is door Gerard Reve.