22 april, 2009

Gedichtsels


De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd is de eerste nationale gedichtenwedstrijd van Nederland die toegankelijk is voor iedereen en niet gaat over een dichter, maar over een gedicht. Het concept is afkomstig uit Engeland, waar jarenlang met succes door soortgelijke wedstrijden aandacht voor poëzie, bekende dichters en nieuwe talenten is gerealiseerd. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Poëzieclub.

Iedereen van zestien jaar of ouder mag zoveel gedichten insturen als hij of zij wil. De gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een dialect) zijn geschreven, en moeten voor 1 November 2009 zijn ingediend. Dit is alleen mogelijk via de speciaal daarvoor ingerichte website
www.nationalegedichtenwedstrijd.nl.

Alle dichters blijven gedurende het gehele beoordelingsproces anoniem. De jury bestaat uit Gerrit Komrij (voorzitter), DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink, en dichter Vrouwkje Tuinman. De Nationale Dichter des Vaderlands Ramsy Nasr is ambassadeur van de wedstrijd.

De 100 beste gedichten worden gepubliceerd in een speciale bloemlezing met een voorwoord van Gerrit Komrij. De auteurs van de beste 10 gedichten worden bovendien uitgenodigd door
Uitgeverij Augustus om een manuscript in te dienen, dat in overweging zal worden genomen voor publicatie. De hoofdprijs bedraagt € 10.000,-.

Turing Foundation

Wedstrijdregels in het kort
- Gedichten moeten in de Nederlandse taal (of een Nederlandse streektaal) zijn geschreven.
- De maximale lengte van een gedicht is 40 regels. Er zijn geen beperkingen aan thematiek of stijl.
- Gedichten mogen niet eerder zijn gepubliceerd of in eigen beheer zijn uitgegeven, ook niet digitaal.
- Minimum deelnameleeftijd is 16 jaar, de Nederlandse nationaliteit is geen vereiste.
- Het deelnamegeld is € 3 per gedicht. Inzending en betaling kan uitsluitend via deze website.
- De sluitingsdatum is 1 november 2009 om 24.00 uur.

Ik ben al begonnen.

Mijn eerste regel luidt: wie niet waagt, wie niet wint.


Geen opmerkingen: