24 april, 2009

Rommeldam

*********************************
Uit:het AD

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil de Rotterdamse straten en pleinen teruggeven aan de jeugd.

Maar niet zonder meer, zegt hij tegen het AD. ,,De dominante opinie van nu is dat als drie, vier jongeren op een straathoek staan, dat meteen wordt geassocieerd met overlast. Soms is dat het geval, maar zeker niet altijd,’’ aldus Aboutaleb. Hij is zich ervan bewust dat hangjongeren de grootste ergernis van de Rotterdammers vormen. Met de gemeenteraad én de jeugd wil hij de discussie aangaan over wat jongeren op straat wel of niet mogen. ,,We moeten ons de vraag stellen hoeveel ruimte we als samenleving aan jongeren willen bieden. Zelf leg ik de grens bij intimideren, spuwen, seksueel getinte opmerkingen tegen vrouwen en bedreigingen in het algemeen.’’

Volgens de burgemeester vormen hangjongeren niet a priori een probleem. ,,Het is van alle tijden dat de straat een verblijfsruimte is voor jongeren. Af en toe lijkt het erop dat wij de straat alleen maar mogen zien als een stuk grond waarbij we lopen van a naar b, en dat een verblijf op straat ongewenst is. In deze redenering ga ik niet helemaal mee.’’

Zo sprak hij met Rotterdamse jongeren. ,,Twee Kroaten, twee Marokkanen. Ze zitten op school en hebben een bijbaantje. Soms vervelen ze zich en gaan ze de straat op. Dan worden ze opgejaagd door mijn dienders en krijgen 90 euro boete. Ja, dan zijn ze al hun zakgeld kwijt.’’

MIJN dienders: u leest het goed.

Het is een publiek geheim dat deze burgemeester zich opsluit in zijn kantoor. Hij is niet of nauwelijks bereikbaar. Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Opstelten.

Ik loop dagelijks (bijna) tegen een muur van hangjongeren aan. Ga er met een grote boog omheen om maar niet uitgescholden en nagespuugd te worden.

Nu zijn er ook nog twee VVD wethouders opgestapt. Dit in verband met de 'Ramadanaffaire'.
Nee, dit heeft niets met de islamitische vastenmaand te maken.

Uit protest tegen het aanblijven van de omstreden islamoloog Tariq Ramadan als adviseur van de gemeente Rotterdam is de VVD alsnog uit het stadsbestuur gestapt. Beide wethouders, Mark Harbers (economie) en Jeannette Baljeu (verkeer), hebben hun ontslag ingediend.

Vorige week drong de VVD aan op het vertrek van Ramadan, maar gaf de partij onder druk van met name coalitiegenoot GroenLinks het verzet tegen de Egyptisch-Zwitserse hoogleraar van de Erasmus Universiteit uiteindelijk op. Voortschrijdend inzicht heeft de liberalen tot inkeer gebracht, zei Harbers vanavond op het stadhuis. „Ramadan creëert een spoor van verwarring.”
Diens standpunten over vrouwen en homo’s blijven volgens de VVD onduidelijk, reden waarom hij niet de aangewezen persoon is om het integratiedebat in Rotterdam (47,5 procent migranten) te leiden.

Harbers weersprak de suggestie dat het besluit zou zijn ingegeven door de landelijke partijtop. Tweede Kamerlid Hans van Baalen, lijsttrekker bij de komende Europese verkiezingen, noemde Ramadans contractverlenging zondag "onverkoopbaar". Harbers: „Wij hebben onze eigen afwegingen gemaakt.” Volgens hem staan Ramadans standpunten op gespannen voet met „de vrijheid van ieder individu om invulling te geven aan hun leven binnen onze samenleving”. Uit uitputtend bronnenonderzoek van de gemeente bleek vorige week dat Ramadan (46) in het verleden geen homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken zou hebben gedaan.
VVD-fractieleider Jerry van der Waarde hekelde gisteravond vooral de opstelling van coalitiegenoot GroenLinks. „Zowel de GroenLinks-fractie als de GroenLinks–wethouder [Rik Grashoff] heeft ons niet de ruimte geboden die wij hen in het verleden wel hebben gegeven.” Hij doelde daarmee onder meer op het debat, bijna twee jaar geleden, over de aanleg van kolencentrales in Rotterdam.


Pijn deden volgens Van der Waarde ook de woorden van Grashoff, vorige week bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek waaruit Ramadans ‘onschuld’ moest blijken. De wethouder noemde de islamfobie bij die gelegenheid een dreigende „volksziekte” en stelde „een nationaal inentingsprogramma” voor. Indirect beschuldigde hij coalitiegenoot VVD van stemmingmakerij. Een dag later bood Grashoff zijn excuses aan voor „die wat ongelukkig gekozen metafoor”.

PvdA-fractieleider Peter van Heemst bekende gisteravond „verbijsterd” te zijn door de stap van de liberalen. „De VVD is vijf keer van mening veranderd, en laat de stad uitgerekend nu in de steek, middenin de recessie.” De door Van Heemst in 2006 opgezette ‘brede coalitie’ heeft daarmee geen stand gehouden. „Persoonlijk doet dat ook pijn.” Van Heemst vermoedt dat de stap is ingegeven door de landelijke partijtop. „Als dat waar is, dan stel je partijpolitiek dus boven het stadsbelang, en dat is uitermate kwalijk.”

De rood-christelijke coalitie houdt hierdoor een minimale meerderheid (23 van de 45 zetels).

Binnen de PvdA fractie is ophef ontstaan over de weblog van het raadslid Matthijs van Muijen, die daar ongezouten zijn mening gaf op het curieuze verloop van het raadsdebat over de omstreden islamoloog Tariq Ramadan van vorige week donderdag.

Van censuur is geen sprake. Ieder raadslid van de PvdA mag in Rotterdam bovendien zeggen en schrijven wat hij of zij wil. „Alleen klappen we niet uit de fractie, want dat hebben we zo met elkaar afgesproken”, zegt raadslid Marco Heijmen van Rotterdams grootste coalitiepartij
Matthijs van Muijen, PvdA-raadslid in Rotterdam.
En dus verwijderde hij maandagavond eigenhandig een weblog van een van zijn collega’s van de eigen website. Het stuk, geschreven door Matthijs van Muijen, ging onder meer over de twijfels binnen de PvdA over het aanblijven van de omstreden islamoloog Tariq Ramadan als ‘bruggenbouwer’ in dienst van de gemeente Rotterdam. „De 180 procent draai van [coalitiegenoot] de VVD maakt de politiek ongeloofwaardig”, noteerde Van Muijen onder meer, nadat Ramadan in de raad het voordeel van de twijfel had gekregen


Bron: NRC

God, wat haat ik Volkert van der Graaf

Geen opmerkingen: