12 april, 2009

Kokker-ellen (13) Veal picata

Eén van mijn favoriete Italiaanse gerechten in Florida is "Veal Piccata" met verse pasta (spagetti of liguini).

Met Kerstmis kreeg ik het "Sopranokookboek" (een aanrader) en daar stond dit recept in.

Vanavond heb ik het gemaakt. Heerlijk.

Het is een last minute recept, dus zorg dat de ingrediënten klaar staan. Dan is het een makkelijk gerecht.

Voor twee personen heb je nodig (Amerikaanse maten):
twee flinke kalfsfilets of plakken kalfsfricandeau (zout en peper)
beetje bloem
2 tbls boter (echte)
1 tbls olijfolie
1/2 cup kippenbouillon (puur)
1 tblsp vers uitgeperste citroensap
2 tblsp kappertjes
1 tblsp fijngehakte peterselie

Bereiding:
het vlees snel door de bloem halen en snel bruin (niet gaar) bakken in 1 tblsp boter + olijfolie. Het vlees eruit halen en warm houden. Ik hield het in een oven van 150 graden warm.
Pas op, het mag niet te lang doorgaren!
Doe de bouillin in de koekenpan en schraap de bodem schoon. Niet in laten koken, wel een beetje laten binden. Kappertjes, citroensap en peterselie erbij. Doorwarmen.
Pan van het vuur en de rest van de boter erbij.
********
Vlees, saus, pasta en een groen salade - vergezeld door een Italiaanse rode of witte wijn - zorgt voor een yammie maaltijd.

Attentie, wees niet te gretig met de saus.
Het kan je letterlijk bezuren.
7-8-2009
Alternatief recept voor 2 personen:

4 ongepaneerde (biologische) kalfsschnitzels, elk van zo’n 60 gram
4 kleine takjes rozemarijn
4 plakjes pancetta
een handje bloem
1½ eetlepel olijfolie
rasp en sap van een halve citroen
40 gram roomboter
verder: 4 kleine houten prikkertjes

Leg de schnitzels op het werkvlak en sla ze plat met een koekenpan. Bestrooi aan beide kanten met zout en versgemalen peper. Leg op elk een takje rozemarijn en prik er een plakje spek op vast met een houten prikkertje. Bestuif de schnitzeltjes met bloem. Verhit de olijfolie in een zware koekenpan en bak ze een minuut om en om.Haal ze uit de pan, en verdeel over 2 (voorverwarmde) borden. Blus het bakvet met het citroensap. Laat heel even bruisen, voeg dan de citroenrasp en de boter toe. Wacht tot de boter gesmolten is en schenk de hete citroenboter over de schnitzels.

Geen opmerkingen: