22 april, 2009

Post van mijn uitgever

Uitgeverij Aspekt

Zojuist verschenen: CLASH AAN DE COOLSINGEL
Euro 17,95
Auteur: Jan Booister

Hoe Pim het stadhuis binnenwalste

Clash aan de Coolsingel: de wegbereiders van Pim Fortuyn ligt morgen in de boekenwinkel.

Journalist Jan Booister sprak uitvoerig met alle betrokkenen over de eerste vier maanden van Leefbaar Rotterdam. Ruwweg de periode dat de Rotterdamse docent Ronald Sørensen eind 2001 de partij oprichtte, tot de start van het college van Leefbaar, CDA en VVD.
Het leest als een jongensboek, en zo ervoeren de Leefbaren het ook: vanuit het niets de grootste worden en de stad veranderen.

Hieronder een voorpublicatie van hoofdstuk 18: Fortuyn verklapt een geheim.

Na de historische verkiezingsavond, rust Leefbaar Rotterdam even uit. Plannen om meteen te gaan onderhandelen, worden opgeschort. Fortuyn is gewoon te moe, laat Barry Madlener weten. Bij de fractieleden strijden ongeloof en verbazing om voorrang.
Zes à zeven zetels, oké, dat had gekund. Misschien acht. Maar dit (17 zetels, red.) Wat moet dat worden?

Er moet een nieuw college komen, dat is wel zeker, en met een belangrijke rol voor Leefbaar Rotterdam. Fortuyn zelf maakt zich daar misschien wel het minste zorgen over. Op de verkiezingsavond heeft hij al gezegd dat hij zich niet druk maakt over de collegeonderhandelingen. We worden het wel eens met elkaar, laat hij dan al weten.

Lang niet alle ambtenaren fronsen de wenkbrauwen. Er zijn er ook die tot actie overgaan. De ochtend na de verkiezingsavond, bijvoorbeeld, overlegt gemeentesecretaris Nico van Eck met zijn medewerkster Ria van Wingerden, ook actief bij eerdere formaties, over een kamer in het stadhuis voor de fractie van Leefbaar Rotterdam. Die moet er zo snel mogelijk komen. Of ze Fortuyn wil bellen.

Het Bureau Raad heeft het telefoonnummer van Fortuyn en Van Wingerden belt. De telefoon wordt opgenomen met de mededeling: Met professor Fortuyn.

Van Wingerden zegt: Ik heb een fractiekamer voor u in het stadhuis. Fortuyn is een tijdje stil. Maar we zijn nog niet geïnstalleerd, zegt hij dan stomverbaasd.

Fortuyn heeft geen idee hoe de zaken in het stadhuis gaan. En hij heeft waarschijnlijk geen millimeter medewerking verwacht. In Rotterdam doen ze dat anders.

Geen opmerkingen: